Tisková zpráva: Prahou prošla opětovně tisícovka demonstrujících za Palestinu

20. února 2024 | Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

Více než tisíc lidí se v Praze v neděli 18. února 2024 účastnilo pochodu solidarity s Palestinou. Demonstrující se sešli v 13:00 na náměstí Míru, odkud se vydali na pochod přes Václavské náměstí na náměstí Republiky, kde byla akce v podvečer ukončena. Oproti lednové silně obsazené demonstraci byla nedělní účast ještě vyšší, což svědčí o narůstajícím propalestinském hnutí i v České republice.

V průběhu pochodu, který byl opět doprovázen hudbou a palestinským tancem dabke, byla skandována hesla proti izraelské válce v Gaze a proti zaslepené české podpoře Izraeli. Za hlavním bannerem „Okupace není mír, Izrael zabíjí“ nesli protestující řadu picketů a vlajek Palestiny, ale i vlajky Jihoafrické republiky na znamení podpory jihoafrické žaloby na Izrael u Mezinárodního soudního dvora v Haagu (ICJ) z možného páchání genocidy.  

V průběhu pochodu zaznělo několik připravených i improvizovaných projevů proti izraelským masakrům, vyhánění a destrukci Gazy, proti spoluvině České republiky a na podporu vyšetřování ICJ. Svou podporu vyjádřili mluvčí i organizaci OSN na pomoc uprchlíkům UNRWA, která čelí dlouhodobým izraelskému snahám o delegitimizaci a převzetí její agendy. Snahu odepřít pomoc uprchlíkům tak podněcuje stát, který je sám viněn u Mezinárodního soudu z páchání genocidy a který se přitom odvolává na selhání zaměstnanců této organizace, o kterých však byl předem v rámci jejich registrace informován. Jak poznamenal ve svém projevu sociální antropolog Yasar Abu Ghosh, je jen jeden způsob, jak ukončit práci UNRWA, a to ukončit izraelské vyhánění palestinských civilistů a odškodnit už ty vyhnané.

Za Iniciativu Mluvme o tom, která stojí za úspěšnou peticí vyzývající vládu ke změně postoje vůči Izraeli, promluvil publicista Filip Outrata, který se zaměřil na aktuální vyšetřování Izraele ohledně možného páchání genocidy u ICJ. Své projevy přednesli zástupci organizátorů z hnutí Ne naším jménem, Prague4Palestine, Palestinského klubu v České republice a jiných, kteří mj. reflektovali i humanitární katastrofu spojenou se současnými izraelskými masakry v městě Rafáh. Velmi silný emočně nabítý improvizovaný projev si protestující vyslechli od přítomné Gazanky, jejíž část rodiny při izraelských útocích zahynula.

Zástupci iniciativy Food Not Bombs odsoudili izraelskou praxi blokády jídla a léků pro palestinské civilisty jako válečného nástroje a varovali před otevřením pobočky izraelské zbrojovky Elbit v České republice. Otázku vývozu izraelského zbrojního průmyslu, jeho vývoje a výroby považujeme za klíčovou a budeme se jí zabývat v návaznosti na již úspěšné mezinárodní kampaně, jako je britská kampaň Stop Elbit. Za nadšeného a chápavého přijetí přednesl svůj sarkastický slam k reportování veřejnoprávní České televize k válce proti Gaze Robert Netuka, alias Tukan.

Stále bohužel platí, že většina českých médií se jen velmi špatně vyrovnává s výzvou kriticky informovat o izraelském vojenském útoku na Gazu, jak ukázala ve svém nedávném rozboru práce redaktorky Daniely Drtinové pro server Alarm novinářka Saša Uhlová. Podobně není valná část médií připravena či ochotna věcně uchopit ani zdejší propalestinské demonstrace. Pokud už o akci referují, jsou jejich texty často s faktickými chybami, plné nepochopení či špatně skrývaného nesouhlasu.  

Ne naším jménem!

V Praze 20. února 2024

Související informace:

a2larm.cz / Saša Uhlová: Drtinová v rozhovoru o Gaze nenaplnila ani základní novinářské standardy

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.