Vzkaz mladého člověka, který se chtěl upálit: Konec pro-izraelské politice, sankce proti Izraeli, humanitární podpora Palestincům

26. února 2024 | Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

Zveřejňujeme vzkaz mladého člověka, který se během pražské demonstrace solidarity s Gazou dne 14. února 2024 pokusil upálit na protest proti izraelským válečným zločinům. Jeho jednání bylo vědomým politickým činem, k němuž se odhodlával a připravoval v řádu měsíců. Jeho vzkaz, který chtěl po sobě zanechat a který naleznete níže, mluví v tomto směru řečí jasně artikulovaného politického prohlášení.

Podporováním a spolupracováním s vládou Izraele, včetně plánovaného otevření centra izraelského výrobce zbraní Elbit Systems v Česku, se naše země stává kolaborantem v izraelských etnických čistkách Palestinců. Jsme na straně okupantů páchající humanitární katastrofu.

Izraelský režim proti Palestincům přes 70 let provádí etnické čistky, vysídlování, kolonizaci, diskriminaci, apartheid, ovládá jejich infrastrukturu, omezuje jejich svobodu pohybu a běžně naprosto ignoruje jejich lidská práva. Teroristické útoky, jako ten 7. října, při kterém bylo zabito 766 civilistů, jsou dalším symptomem tohoto režimu, nejen protože extremismus rodí extremismus, ale i přímo – dnešní premiér Netanjahu údajně v 2019 tvrdil, že je nutné „podporovat posilování Hamásu“ s cílem „izolovat Gazu od Západního Břehu“.

Můj cíl je, aby si Češi uvědomili závažnost situace a přestali nekriticky přijímat pro-izraelské zobrazení konfliktů, jejichž zdroj je extremistický fašistický režim Izraele, který byl celým světem příliš dlouho tolerován jen ve prospěch velmocí a na úkor nevinných lidí na obou stranách.

V 1969 se Palach, Zajíc, Plocek a další zapálili pro naši svobodu, ale jako první tak pro nás stejně udělal polák Ryszard Siwiec, před jehož činem nechal tuto zprávu: “Lidé, v nichž ještě tkví jiskra lidského citu! Slyšte můj křik! Křik šedivého, obyčejného člověka, syna národa, který vlastní i cizí svobodu miloval nade všechno, i nad vlastní život! Vzpamatujte se! Ještě není pozdě!”. Cítím zodpovědnost udělat stejně.

“Pasivní svědek se stává spoluvinným”

-Marek Edelman, spoluzakladatel Židovské bojové organizace, velitel povstání varšavského ghetta a celoživotní anti-sionista

This entry was posted in Akce, Píše se jinde, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.