Zdeněk Jehlička: Apel na média: seberte odvahu a dejte už konečně hlas umlčeným, projev 15.10.2023

15. října 2023 | Zdeněk Jehlička

Projev Zdeňka Jehličky dne 15. 10. 2023 na Shromáždění k uctění památky všech obětí v Palestině-Izraeli. Další projevy zde.

Dobrý den,

v posledních dnech jsme mohli slyšet, jací jsou Palestinci teroristé od narození, jaká jsou to lidská zvířata a odpad.

Přes všechny hrůzy, které jsme mohli sledovat, přes všechno vraždění civilistů, které odsuzujeme, které se nemělo a nesmělo stát, je třeba říci toto:

Žádný člověk není odpad, žádný člověk není zvíře a žádný člověk se nerodí jako terorista. 

Člověk je lidská bytost, která si zaslouží úctu, která si zaslouží respekt, pochopení, porozumění, která si zaslouží spravedlnost, lidská bytost, která si zaslouží v důsledku i mír. Tedy všechno to, co je Palestincům Izraelem a taky námi dlouhodobě odpíráno.

Ne, Palestinci nejsou odpad. Palestinci nejsou lidská zvířata a nerodí se jako teroristé. Dovolte, abych připomněl, že i jiní lidé, příslušníci jiných národů a národností byli v minulosti takto haněni. A byli to naši předci a jsme to dnes my, kdo se proti tomuto rasismu stavíme a bojujeme proti němu.

My tady nejsme proto, abychom hanili člověka za jeho původ, za jeho rasu, krev či náboženství. My jsme tady proto, abychom uctili oběti násilí a abychom si připomněli, že důsledky nelze léčit opakováním příčin.

Abychom odsoudili rasismus a nadřazenost, výzvy k pogromům, násilí na civilistech, abychom odsoudili politiku násilí, politiku teroru, politiku represí, politiku útlaku druhých, politiku apartheidu, politiku okupace a osadnické kolonizace a všechno to, co s sebou tato politika nese: vyhánění lidí, boření domů, vypalování a rabování vesnic, zavírání dětí, zabíjení dětí, bombardování měst, výstavbu segregačních zdí, výstavbu nelegálních osad, zabírání půdy, zabírání vody…. Abychom odsoudili tuto politiku smrti, politiku, která vede ke smrti, protože my nechceme smrt, my chceme život!

Ale abychom se mohli k tomuto životu přihlásit, je potřeba podívat se pravdě do očí a přiznat si vlastní vinu, vlastní spoluvinu, kterou máme zvlášť tady v České republice.

Nelze se dovolávat restartu lidskoprávní agendy a přitom navazovat nadstandardní vztahy se zemí, pro kterou jsou lidská práva jen cárem papíru.

Nelze s takovou zemí uzavírat mezivládní smlouvy v oblasti obrany a bezpečnosti a přitom nevidět, že si tato země udělala z Gazy svou střelnici a technologie využívá k prohloubení represí vůči Palestincům.

Nelze s čistým svědomím navazovat mezivládní spolupráci v oblasti vzdělávání a dopravě a přitom ignorovat, jak jsou v izraelských učebnicích Palestinci dehumanizováni a jak jsou v dopravní infrastruktuře segregováni.

A konečně tady máme i spoluodpovědnost EU, ke které se chceme hlásit.

Nelze dost dobře vyhrožovat Palestincům odřeknutím finanční pomoci a přitom schvalovat investice do nelegálních izraelských osad, ze kterých se šíří smrt a pogromy na palestinské vesnice.

Nelze s čistým svědomím sledovat blokádou sužovanou Gazu a nemožnost Palestinců opustit své domovy, pokud jim ještě nějaké zbyly, a přitom na evropských trzích přijímat zboží z nelegálních izraelských osad v režimu nejvyšších výhod.

A konečně nelze rozvíjet spolupráci s institucemi, které spoluvytvářejí izraelský režim apartheidu způsobem, jak jej popsaly renomované lidskoprávní organizace, jako jsou AI, HRW, izraelská B‘Tzelem či OSN samotná.    

A konečně za třetí. Je třeba prolomit mlčení, které Palestinu a palestinskou otázku po desetiletí obestírá i u nás. A to je apel na média, seberte odvahu a dejte už konečně hlas umlčeným. Dejte hlas těm, kteří jej nemají a kteří po něm volají, kteří volají po vyslyšení. Ne proto, že byste jim tím poskytovali nějakou milost. Ne, Palestinci nepotřebují milost, Palestinci potřebují spravedlnost. Dejte jim hlas i kvůli sobě samotným. Třeba zjistíte, že Palestinci volají po svobodě, demokracii, rovnosti, spravedlnosti, lidských právech. Tedy po hodnotách, ke kterým se sami tak rádi hlásíte a které z nějakého důvodu odpíráte Palestincům. Uvidíte tak utrpení druhé strany a nebudete překvapení násilím, které se děje jen v našem kulturním okruhu.

Pokud jsem tady zmínil tři okruhy naší spoluzodpovědnosti, dovolte, abych zde zvedl tři slova naděje. Tři slova naděje, která se nám ztrácí, která zapomínáme, aby se nám znova vynořila před očima. Tři slova naděje, která si vyšili na svůj prapor již naši předkové a která je dobré si připomenout zrovna dnes. A nejen ve vztahu k okupované Palestině a ohrožené Gaze.

Tato tři slova naděje jsou: VOLNOST, ROVNOST, BRATRSTVÍ!

Děkuji vám za pozornost.

Související

Dále na webu ISM ČR

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.