Tisková zpráva: Pochod “Zastavte genocidu Gazy!”, středa 18.10.2023 v 17:30, Staroměstské náměstí, Praha 

17. října 2023 | Ne naším jménem! a další organizace

Občanská iniciativa Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, která uspořádala v neděli 15. října na Václavském náměstí vzpomínkovou akci za civilní oběti v Izraeli-Palestině a demonstraci na podporu práv okupovaných Palestinců, pořádá ve středu 18. října, od 17:30 hod. pochod pod heslem Zastavte genocidu Gazy! proti probíhajícímu izraelskému vojenskému útoku na Pásmo Gazy. Pochod povede od Staroměstského náměstí k Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše. 

Událost na facebooku

Na akci promluví řečníci z české i z palestinské strany. Proběhne i opětovný sběr podpisů pod petici ministru Janu Lipavskému, která ho vyzývá, “aby se na evropské úrovni a všemi prostředky zasadil za deeskalaci napětí a apeloval na Izrael, aby ukončil blokádu Pásma Gazy, neútočil na palestinské civilní obyvatelstvo a nepřijímal taková opatření, která povedou k odsunu jeho obyvatel”. 

Iniciativa Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě považuje za nepřijatelné kolektivní trestání Palestinců v Gaze, které už nyní vede k bombardování civilních cílů a k masovému zabíjení civilistů, a to i těch, kteří vyslyšeli výzvy k odchodu z domovů ze strany Izraele. Iniciativa upozorňuje, že prohloubením humanitární krize, odepřením základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, léky a energie pro obyvatelstvo Gazy, a zabíjením civilistů se Izrael dopouští válečných zločinů, z jejichž možného páchání v předchozích letech je již nyní žalován u Mezinárodního trestního soudu v Haagu.

Palestinská otázka, tj. i otázka Gazy, musí být řešena politickými prostředky, tedy ukončením blokády Pásma Gazy, zastavením izraelské kolonizace palestinského území a zřeknutím se apartheidu. Tak, jak to ve svých rezolucích žádá OSN, jíž je Izrael členem.

Odmítáme kruh násilí a znova připomínáme, že důsledky se nedají řešit opakováním příčin.

Kontakt pro média: Zdeněk Jehlička: nenasimjmenem@gmail.com

Související

Dále na webu ISM ČR

Tisková zpráva: Občanské iniciativy České republiky a izraelští lidskoprávní aktivisté vyzvaly českou vládu: „Zrušte společné jednání s vládou Izraele“

Prohlášení: Vyzýváme ministry a ministryně české vlády, aby zrušili plánované nadstandardní jednání s členy izraelské vlády v čele s Benjaminem Netanjahuem

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.