Tisková zpráva: Občanské iniciativy České republiky a izraelští lidskoprávní aktivisté vyzývají českou vládu: „Zrušte společné jednání s vládou Izraele“

27. září 2023 | Ne naším jménem! a další organizace

Občanské iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, Židovský hlas solidarity, Mezinárodní hnutí solidarity, Přátelé Palestiny a Olive Branches vyzvaly ve společném Prohlášení ministry české vlády, aby odřekli společné jednání s členy izraelské vlády, které je naplánováno na 9. října v Praze. 

Ve svém prohlášení iniciativy upozorňují na rozpor, kdy česká vláda, která se v programovém prohlášení hlásí k oživení důrazu na lidskoprávní rozměr zahraniční politiky, hodlá rozvíjet nadstandardní vztahy s vládou státu, který je renomovanými lidskoprávními organizacemi obviňován z provozování systému apartheidu a soustavného porušování Charty OSN a jejich rezolucí. Zároveň jde o stát, který před Mezinárodním trestním soudem čelí pro svou politiku kolonizace palestinského území obvinění z možného páchání válečných zločinů.

Proti izraelskému premiérovi Netanjahuovi demonstrují v Izraeli statisíce lidí při největší vlně protivládních protestů v dosavadních dějinách země. Demonstranti protestují kvůli tzv. soudní reformě, jejímž neskrývaným efektem má být jak zrušení obvinění premiéra z korupce, tak především odstranění posledních právních zábran pro dlouhodobý izraelský záměr anektovat Západní břeh Jordánu

Premiér Netanjahu místo, aby byl vítán při nadstandardním mezivládním jednání v Praze, by měl být umístěn na sankční seznam ministerstva zahraničí. Nástroje k tomu máme v podobě Sněmovnou přijatého Magnitského zákona,“ říká k tomu Lucie Šarkadyová z iniciativy Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Podle Šarkadyové tak „není možné jednu okupaci po právu odsoudit a na její pachatele uvalit sankce, zatímco druhou akceptovat a ještě ji normalizovat tím, že její pachatele budeme zvát ke společným jednáním a posilovat s nimi nadstandartní vztahy. Pokud to vláda myslí s restartem lidskoprávní agendy vážně, je třeba jí připomenout, že lidská práva jsou univerzální hodnotou a jejich porušování nelze omlouvat jakkoliv účelovými opatřeními“.

Yasar Abu Ghosh ze stejné iniciativy k tomu dodává: „Česká vláda by si měla konečně uvědomit, že politika bezpodmínečné podpory Izraele ji v Evropě i na mezinárodní scéně staví do izolace, a přitom jí ani nepřináší žádnou praktickou výhodu“. 

Einat Adar z iniciativy Židovský hlas solidarity se jako Izraelka pozastavuje nad postojem české politické reprezentace, když říká: „Je politováníhodné, že se česká vláda opět postavila na stranu autoritativní vlády, proti které jsou ve jménu větší demokratické kontroly vedeny v Izraeli statisícové demonstrace“.  

Iniciativy ve svém prohlášení dále rozebírají jednotlivé kapitoly, které byly českou stranou ohlášeny coby obsah společného jednání, a poukazují, v čem mohou být problematické a pro českou stranu nevýhodné. Upozorňují například na kontroverzní spolupráci v oblasti obrany, která ČR již v minulosti vtáhla do nečitelných obchodů se zbraněmi, na možná bezpečnostní rizika spojená s proklamovanou bezpečnostní spolupráci nebo na segregovanou praxi izraelského školství a dopravy, která by snad měla být předmětem výměny zkušeností s českou vládou. 

Předsedovi vlády ČR Petru Fialovi a ministru zahraničí Janu Lipavskému byl též směřován dopis dvou set izraelských lidskoprávních aktivistů. V otevřeném dopise vyjadřují signatáři podiv nad tím, že česká strana je i nadále ochotna rozvíjet nadstandartní vztahy a pořádat společná jednání s vládou státu, který „po desetiletí provozuje na okupovaných palestinských územích vojenskou diktaturu a porušuje mezinárodní právo“. Signatáři dopisu dále upozorňují, že „ačkoliv Česká republika nedbá izraelského apartheidu namířeného proti Palestincům, mělo by ji alespoň zajímat, že pod novou krajně pravicovou izraelskou vládou se země rychle posunuje k diktatuře.

Izraelští lidskoprávní aktivisté dokládají svá tvrzení řadou opatření a legislativních návrhů nové vlády, které směřují k posílení vládní kontroly nad soudy i nad nezávislými médii a k podvázání zákonodárného sboru Knesetu. Rovněž připomínají rasistické výroky krajně pravicových ministrů podporujících pogromy na palestinské vesnice, které reálně povzbuzují osadnické hnutí k dalším fyzickým útokům. Z těchto a řady dalších důvodů vyzývají izraelští signatáři dopisu českou vládu ke zrušení společného jednání s izraelskou vládou, naplánovaného na 9. 10. v Praze, a ministra Lipavského k zařazení premiéra Netanjahua na sankční seznam ministerstva zahraničí ČR podle přijatého Magnitského zákona.   

Na podporu své výzvy a požadavku na zapsání Benjamína Netanjahua na sankční seznam ministerstva zahraničí ČR svolávají podepsané iniciativy společnou demonstraci, která se bude konat v den příletu izraelské delegace, v neděli 8. 10. od 16:00 hodin na Palachově náměstí v Praze.

V Praze, 27. září 2023 

Lucie Šarkadyová, Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě 

Zdeněk Jehlička, Mezinárodní hnutí solidarity ISM 

Kontakt pro média: Zdeněk Jehlička: nenasimjmenem@gmail.com

This entry was posted in Akce, Kampaně. Bookmark the permalink.