Tisková zpráva: Občanské iniciativy svolávají na neděli 8. 10. 2023 demonstraci proti společnému jednání vlád ČR a Izraele: „Nechceme, aby se Benjamin Netanjahu cítil v ČR vítaný“

Aktualizace 8. října 2023: Akce zrušena, více informací zde.

4. října 2023 | Ne naším jménem! a další organizace

Spřátelené palestinské, židovské a další občanské iniciativy, které před týdnem zveřejnily Prohlášení proti společnému jednání vlád ČR a Izraele v Praze a proti návštěvě premiéra Netahjahua, svolávají na tuto neděli 8. 10. od 16:00 na náměstí Jana Palacha v Praze veřejnou demonstraci pod heslem No business with war criminals. Následující den, 9.10., se uskuteční protestní happening a občanské zadržení premiéra Netanjahua.

Ve svém prohlášení se iniciativy distancovaly od nadstandardních vztahů ČR s Izraelem, který je renomovanými lidskoprávními organizacemi, jako jsou Amnesty International nebo Human Rights Watch, izraelskými organizacemi, jako je BTzelem, a konečně i OSN viněn z provozování systému apartheidu a který u Mezinárodního soudního dvora v Haagu čelí obvinění z možného páchání válečných zločinů.

Iniciativy poukazují na to, že nelze na jednu stranu mluvit o restartu lidskoprávní agendy v mezinárodních vztazích a zároveň rozvíjet nadstandardní spolupráci se státem, který lidská práva soustavně hrubě porušuje. Pokud česká vláda myslí své vlastní vládní prohlášení vážně, není možné bez ztráty důvěryhodnosti pachatele jedné okupace sankcionovat a pachatele jiné – přitom v současnosti nejdéle trvající – okupace vítat ke společnému jednání na nejvyšší úrovni. Nelze se ohánět lidskými právy a zároveň uzavírat obchody s válečnými zločinci. 

Aktivisté, sdružení v iniciativách, které se hlásí k Prohlášení, navazují na odkaz lidskoprávních aktivistů u nás i ve světě a chtějí prolomit mlčení, které se v českém veřejném prostoru – politickém i mediálním – kolem porušování lidských práv Palestinců a porušování mezinárodního práva ze strany Izraele dlouhodobě usadilo. „Nepřejeme si, aby se ČR svou jednostrannou podporou Izraele i nadále dostávala na mezinárodní scéně do izolace. Nepovažujeme ani za vhodné, aby se česká vláda stýkala na nadstandardní úrovni s vládou Izraele právě v době, kdy čelí největším masovým protestům v dějinách země. Česká republika se tím otáčí zády k lidem požadujícím ve své zemi větší demokratickou kontrolu,“ říká k tomu za Židovský hlas solidarity Vít Strobach. „Svým prohlášením, které jsme rozeslali českým politickým reprezentantům a zaslali ho i do zahraničí, jsme chtěli pozvednout hlas solidarity, který je z ČR nedostatečně slyšet. Hlas protestu proti izraelské politice apartheidu, osadnického kolonialismu a hlas za lidská práva Palestinců,“ doplňuje ho jedna z organizátorek nedělní demonstrace Mariana Ahmadováze studentské iniciativy Olive Branches.

Facebooková stránka události zde 

Prohlášení občanských iniciativ zde

Kontakt pro média: Zdeněk Jehlička, email: nenasimjmenem@gmail.com

This entry was posted in Akce, Kampaně. Bookmark the permalink.