Pozvánka: Zastavme kolotoč násilí / Stop the Cycle of Violence – Shromáždění k uctění památky všech obětí v Palestině-Izraeli, Praha 15.10. v 16:00, Václavské náměstí

12. října 2023 | Facebook

Zveme vás na shromáždění k uctění památky všech obětí v Palestině-Izraeli bez rozdílu původu, obětí, z nichž převážnou většinu tvoří neozbrojení civilisté – ženy, děti, muži, staří lidé. Nikdo z těchto lidí se nenarodil proto, aby takto zemřel. Soucítíme s nevinnými oběťmi na obou stranách a s bolestí jejich blízkých. Akce se koná v neděli 15.10.2023 od 16:00-18:00, v Praze na Václavském náměstí pod koněm.

Prosíme, na akci se zdržujte agresivních hesel a symbolů spojených s ideologiemi hnutí Hamas či Izraele. Těšíme se na vás.

Speakers: 
Jakub Patočka, Sarah Ghotme, Zdeněk Jehlička, Markéta Hrbková, Filip Outrata, Mariana Ahmadová

Podle statistik známých k dnešnímu dni zemřelo při bezprecedentních útocích bojovníků Hamásu přes 1300 lidí, z toho 1000 civilistů. V pásmu Gazy zabilo rovněž bezprecedentní izraelské bombardování 1500 lidí, z toho 500 dětí a téměř 300 žen, a smrtonosné útoky nepřetržitě pokračují. Násilí přitom nezačalo před týdnem – každý rok zbytečně umírají lidé, většinou Palestinci žijící pod okupací nebo v neúnosných podmínkách izraelské blokády.

Jsme přesvědčení, že kolektivní trestání Palestinců v Gaze není cestou ven ze spirály strašlivého násilí. Cílem by dnes mělo být ukončení leteckého bombardování, uzavření oboustranného příměří, dohoda o výměně zajatců a následné otevření cesty ke spravedlivému uspořádání mezi oběma národy, kdy všichni lidé žijící na území Palestiny-Izraele dosáhnou svobody, rovnosti, důstojnosti a nezadatelných lidských práv. 

Žádáme, aby bylo neprodleně zastaveno bombardování Gazy a aby česká vláda nepodporovala Izrael v odvetných útocích, které budou stát jen další tisíce zmařených životů a destrukci země.

Chceme také jasně vystoupit proti dehumanizaci a degradaci Palestinců a veškerým projevům nenávisti, které na ně v těchto dnech směřují a jichž jsme svědky v českém veřejném prostoru.

Přijďme vyjádřit solidaritu všem obětem i své přesvědčení, že násilí není řešením – a že Palestinci si tak jako Izraelci a jako všichni lidé zaslouží žít jako svobodní a plnoprávní lidé ve své zemi.

Akce na facebooku: https://www.facebook.com/events/1354614078773101/

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.