Markéta Hrbková: Za všech okolností chránit humanitu, lidskou rovnost a právo na důstojný život, projev dne 15.10.2023

15. října 2023 | Markéta Hrbková

Projev Markéty Hrbkové dne 15. 10. 2023 na Shromáždění k uctění památky všech obětí v Palestině-Izraeli. Další projevy zde.

Dobrý den, sešli jsme se tu v  hrůzné situaci, která už skoro neposkytuje prostor k nadechnutí. Nechci a nebudu omlouvat žádnou z bojujících stran. 

Stojím tu, protože je mi líto všech civilistů, Izraelců i Palestinců, zatím přeživších i těch, co letitou nenávist odnesli svým životem. Co by nám ti lidé řekli? Provolávali by slávu některé z bojujících stran? Nemyslím. Ač mnozí tomu věří, myslím, že nenávist nesahá až za hrob. Že nakonec člověk pochopí, že život je vzácný z jiných důvodů než jsou hesla, národy, vítězství či prohry. To, co tvoří cenu života, jsou prosté životy obyčejných lidí.

Přesně to, o co se v tomto konfliktu nezajímal a nezajímá nikdo. 

Palestinští obyvatelé Gazy žijí již mnoho let vydíráni oběma stranami, na pokraji života a smrti, ve čtyřiceti stupňových vedrech bez vody a s elektřinou pár hodin denně, přicházejí o domy i o to skrovné místo k životu jen proto, že jsou Palestinci, v obavě o sebe i o své děti kdykoliv, když armáda vtrhne do táborů a začne ničit,  zavírat i zabíjet .

Od ledna 2023 se tyto útoky znásobily, izraelské osady se rozrůstaly, utrpení přibývalo.

Izraelští občané žili ve víře, že ať je jejich vláda jakákoliv, ochrání je a postará se o ně. I to se ukázalo jako bláhové. Ač Netanjahuova vláda byla na hrotící se situaci i nálady Palestinců upozorněna mnohokrát z mnoha stran, jejich nenávist a nenasytnost byla větší. 

Jak se stalo, že bezpečnostní služby chystaný útok přehlédly či podcenily? Nevíme, ale doufám, že to bude pečlivě vyšetřeno. Zatím se zdá, že vláda Benjamina Netanjahua se starala mnohem víc o své privátní vášně než o bezpečnost země.

Masakr jedna přináší masakr dvě, to je válka. V určitém okamžiku začne být jedno, jak k ní došlo, kdo ji riskoval či kdo si s ní dokonce hrál, krev volá. 

V dnešním případě volá za Hamasem. Zrůdnosti, které jsme viděli na sociálních sítích, svědčí o psychotickém stavu, v němž se nenávist stala jediným smyslem bytí.

Ale  téměř každý Gazan má ve své paměti příbuzného, který byl zraněn, odvlečen nebo zabit.

 Viníků se můžeme dohadovat, ale v současné chvíli nám to nepomůže zastavit vraždění ani přiblížit se řešení.

Odpovědět na válečný zločin dalším válečným zločinem je jen kypřením půdy, na které už teď neroste skoro nic jiného než nenávist. 

A pokračující smrtící konflikt, který trvá už desítky let, a v jehož zrcadle se zločiny proti lidskosti postupně stávají normou, kterou už nikdo skoro ani nekomentuje. Obzvlášť je-li obětí jedna – samozřejmě ta slabší – strana.

Jestli mě rodinná zkušenost Holocaustu k něčemu zavazuje, tak za všech okolností chránit humanitu, lidskou rovnost a právo na důstojný život.

Proto odmítám podporovat Hamas, ale ze stejných důvodů odmítám podporovat i současnou vládu Izraele a prosím: 

Zastavte fanatiky obou stran.  End the cycle of violence,  please. 

Související

Dále na webu ISM ČR

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.