Dny Jeruzaléma: Češi vyzývají ministra kultury k odstoupení od partnerství, Izraelci volají po bojkotu festivalu

18. června 2015 | Tisková zpráva ISM ČR a Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na blízkém východě

English heremain partnersObčanské iniciativy zaslaly poslední protestní dopis ohledně Dnů Jeruzaléma. Výzvu proti festivalu poslali do Plzně a Prahy také izraelští židovští občané.

ISM Česká republika a další iniciativy zabývající se problematikou okupované Palestiny zaslaly ministru kultury Hermanovi otevřený dopis, ve kterém jej žádají, aby jeho ministerstvo respektovalo mezinárodní právo a odstoupilo od partnerství s kontroverzním festivalem Dny Jeruzaléma. Podpis pod otevřenou výzvu připojil mezi jinými bývalý ministr zahraničí a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan, divadelní kritik a dramatik Roman Sikora a Mladí zelení. Přímo po bojkotu festivalu volá otevřený dopis, který do Plzně a Prahy zaslali izraelští občané a obyvatelé Jeruzaléma sdružení v organizaci Bojkot zevnitř zabývající se lidskými právy.

České ministerstvo kultury je jedním z hlavních partnerů kontroverzního festivalu Dny Jeruzaléma. V dopise vyzýváme ministra kultury Hermana, aby jeho ministerstvo od partnerství odstoupilo, protože festival Dny Jeruzaléma, ač se deklaruje jako kulturní a apolitický, jasně propaguje v rozporu s mezinárodním právem město Jeruzalém jako izraelské. To je zřejmé už z financování – 70 procent rozpočtu financuje Jeruzalémská radnice, jak nedávno potvrdila ředitelka festivalu Marina Šternová – a ze složení hlavních partnerů. Ačkoli se festival pyšní tím, že prezentuje „realitu města“, jeho vyznění je jasnou snahou zakrýt realitu okupace a nelegální anexi Jeruzaléma,“ prohlásila Petra Šťastná z ISM ČR.

Jeruzalémská radnice je zodpovědná za to, že Palestincům nejsou vydávána stavební povolení, je zodpovědná za tisíce demolic palestinských domovů – jen za minulý rok bylo dle statistik OSN zdemolováno 98 domů a struktur a bylo vysídleno více než 200 palestinských obyvatel Jeruzaléma. Radnice je zodpovědná za zákazy pořádání palestinských kulturních akcí v Jeruzalémě, rozdíly v poskytovaných službách mezi židovskými a palestinskými částmi Jeruzaléma, které jsou patrné na první pohled, jako například svoz odpadu, a podobně,“ uvádí Eva Nováková z ISM ČR, která v Jeruzalémě téměř rok pobývala a spolupodílela se na vydání studie o kolonizaci Východního Jeruzaléma.

V Jeruzalémě se navíc každý rok konají u tzv. Dne Jeruzaléma pochody, které jsou otevřeně rasistické a jejichž účastníci provolávají hesla „Smrt Arabům!“ „Je absurdní, že se festival Dny Jeruzaléma obhajuje značkou Hate Free Fest, když jeruzalémská policie a radnice povolují, aby se takové pochody konaly. Je to spíše smutnou ukázkou toho, že zavedená česká antirastistická značka může podlehnout šikovně udělanému PR na zlepšení image Izraele a podpořit tak festival, k jehož bojkotu vyzývají samotní izraelští antirasisté,“ dodává Šťastná.

Otevřený dopis navazuje na dvě předchozí žádosti. První byla zaslána organizátorům Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 s výzvou k odstoupení od pořádání festivalu, jelikož „oslavuje a veřejnosti prezentuje město Jeruzalém jako sjednocené město, město izraelské a hlavní město státu Izrael“, tak tomu dle mezinárodního práva však není. Druhá žádost byla adresována Evropské komisi, která titul Evropského hlavního města kultury (EHMK) uděluje a která byla vyzvána, aby kulturní pořady vznikající pod hlavičkou EHMK byly v souladu s evropskou zahraniční politikou, vyhnuly se mylnému informování veřejnosti a nesloužily k zastírání nelegálního jednání.

Kromě těchto třech výzev iniciovaných českými občany dostali organizátoři EHMK a někteří hlavní partneři festivalu Dny Jeruzaléma také dopis od izraelských židovských občanů a obyvatel Jeruzaléma, který vyzývá k bojkotu této „oficiální izraelské propagandistické akce“, jež prezentuje Jeruzalém jako sjednocené město, které je ale ve skutečnosti „jedním z nejrozdělenějších a nejrasističtějších měst na světě“. „Izraelští umělci jsou vítáni, aby předvedli své umění, ale neměli by být vítáni, aby působili jako velvyslanci apartheidu spolupracující s izraelskou vládou a jeruzalémskou radnicí,“ píší Izraelci ve svém dopise.

Dopisy online:

Otevřený dopis ministru kultury: Respektujte prosím mezinárodní právo a odstupte od partnerství Dnů Jeruzaléma
https://ism-czech.org/2015/06/15/otevreny-dopis-ministru-kultury-respektujte-prosim-mezinarodni-pravo-a-odstupte-od-partnerstvi-dnu-jeruzalema/

Izraelští občané proti propagandistickému festivalu Dny Jeruzaléma v Plzni a Praze
https://ism-czech.org/2015/06/15/izraelsti-obcane-proti-propagandistickemu-festivalu-dny-jeruzalema-v-plzni-a-praze/

Pro zajímavost – materiál k Jeruzalému v češtině přeložený ISM ČR:
OSN – Hlavní fakta o Východním Jeruzalému
https://ism-czech.org/2015/06/18/osn-vychodni-jeruzalem-klicove-humanitarni-problemy-a-hlavni-fakta/

Předchozí dopisy:
Plzeň 2015: https://ism-czech.org/2015/04/28/otevreny-dopis-poradatelum-plzen-2015-upustte-prosim-od-poradani-festivalu-dny-jeruzalema/
Evropská komise: https://ism-czech.org/2015/05/21/otevreny-dopis-evropske-komisi-titul-evropske-hlavni-mesto-kultury-pomaha-legitimizovat-nelegalni-anexi-jeruzalema/

This entry was posted in Kampaně and tagged , , . Bookmark the permalink.