Devět Palestinců a pět izraelských aktivistů zatčeno během nenásilné akce na kopcích jižního Hebronu

Následující článek, přestože je z ledna 2013, je neustále aktuální: Kopce jižního Hebronu jsou jedním z mnoha míst, kde se vede tvrdý boj o půdu. Oblast byla po dohodách z Osla označena za oblast C spadající pod plnou izraelskou civilní i vojenskou kontrolu. Ačkoli je půda palestinská, Izrael si na ni činí nárok a systematickými násilnými akcemi a různými restrikcemi se snaží vyhnat původní obyvatelstvo do palestinských měst, která budou fungovat jako bantustány. Přinášíme tiskovou zprávu organizace Operation Dove, která má již deset let svou základnu ve vesnici At-Tuwani a poskytuje svou přítomností tolik důležitý rozměr podávání očitého svědectví přímo z místa a asistenci pro místní obyvatelstvo. Níže popisovaná situace se stala ostudnou pro izraelskou armádu, a to především kvůli zatčení 18měsíčního dítěte, jež bylo natočeno na video a přes sociální sítě oběhlo celý svět. Na situaci vesničanů a zemědělců se ovšem nic nemění – jejich pravidelná snaha o právo obdělávat svou půdu a zajistit si základní živobytí je vždy násilně potlačena izraelskou armádou.

 Izraelské okupační jednotky zatýkají nenásilně protestující Reemu a její 18měsíční dcerku Quamar v Umm Al Arayes, kopce jižního Hebronu (foto: Ta'ayyush)
Izraelské okupační jednotky zatýkají nenásilně protestující Reemu a její 18měsíční dcerku Quamar v Umm Al Arayes, kopce jižního Hebronu (foto: Ta’ayyush)

20. ledna 2013 | Operation Dove, At-Tuwani, okupovaná Palestina

Dopoledne 19. ledna 2013 bylo devět Palestinců a pět izraelských aktivistů zadrženo izraelskou armádou a policií při nenásilné akci na kopcích jižního Hebronu (South Hebron Hills). Cílem akce bylo obdělávání palestinské půdy v oblasti Umm Al Arayes, ležící nedaleko izraelské základny Mitzpe Yair v jižním Hebronu. Jelikož tyto pozemky leží v blízkosti základny, nemohou být obdělávány.

O půl jedenácté se asi sto lidí – palestinských mužů, žen a dětí, mezi nimiž byli také majitelé pozemků, a osmnáct izraelských aktivistů shromáždilo na místě, kde byli již přítomni izraelští vojáci, pohraniční policie a policisté. Údajně z bezpečnostních důvodů bylo dotčené území označeno Izraelci za uzavřený vojenský prostor. Izraelské síly přikázaly Palestincům a Izraelcům, aby místo do pěti minut opustili. Když lidé začali odcházet, byl podle několika palestinských svědků jeden Palestinec zadržen vojáky. Palestinci a izraelští aktivisté kvůli tomu odmítli odejít. Mezi devíti zadrženými Palestinci je muž starší 60 let, dvě dívky ve věku kolem 20 let a přibližně 30letý muž se svou ženou, která byla na policejní stanici odvezena spolu se svým 18měsíčním dítětem.

Zatčení Palestinky s jejím dítětemVšichni zadržení, až na jednoho izraelského aktivistu a matku dítěte, byli propuštěni bez kauce ještě téhož dne před 9. hodinou večerní. Zbývající dva byli obviněni z útoku na izraelské policisty a vojáky. Oba stanou před soudem dnes, 20. ledna 2013, aktivista před jeruzalémským soudem a Palestinka před vojenským soudem ve věznici Ofer u Ramalláhu.

Palestinští majitelé půdy se nenásilnými akcemi dožadují práva na přístup ke svým pozemkům v této oblasti pravidelně každý týden. Minulý týden, stejně jako včera, jim bylo toto právo odepřeno izraelskou armádou, prohlášující území za uzavřený vojenský prostor.

Přístup na tyto pozemky je Palestincům omezován od roku 2001.

Od r. 2004 udržuje v At-Tuwani přítomnost mezinárodních aktivistů sdružení Operation Dove.

Video zachycující zatčení matky s 18měsíčním dítětem: http://www.youtube.com/watch?&v=tuuC6XBkxX8

This entry was posted in Píše se jinde, Videa, Zprávy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.