Ve vesnici Al-Maleh v Jordánském údolí zdemolováno 55 budov

Po demolici ve vesnici Al-Maleh, Jordánské údolí (Foto: activestill.org)Následující překlad článku z ledna 2013 je neustále velice aktuální: K dnešnímu dni není situace v Al-Maleh nijak ideální. Po demolici budov došlo k dalším demolicím a armáda zakázala postavení jakýchkoli nouzových přístřešků pod pohrůžkou konfiskace hospodářských zvířat. Vesničané spali několik dnů pod širým nebem (v zimě!), poté byli přinuceni svá původní místa a obydlí opustit. Ze strany izraelské armády se jedná o jasný záměr etnicky vyčistit celou oblast jordánského údolí, které bylo dohodami z Osla vyhlášeno oblastí C, jež je pod plnou vojenskou a civilní izraelskou kontrolou. Palestincům není dovoleno v této oblasti stavět domy, přestože jsou v mnoha případech vlastníky půdy a místo obývají po generace (Izrael plánuje navzdory mezinárodnímu právu anexi celé oblasti C, a proto Palestincům v 94 % případů zamítá žádosti o povolení výstavby). Aktualizace z 19. ledna: Dnes ráno izraelská armáda zdemolovala a zabavila nouzové vybavení, včetně 18 stanů od Červeného kříže určených na pomoc vysídleným rodinám v Hamamat Al-Maleh. Celé území bylo vyhlášeno uzavřeným vojenským prostorem a byli do něj vpuštěni pouze místní obyvatelé. Mezinárodním pozorovatelům a novinářům byl vstup po celý den odepřen.

18. ledna 2013, Jordan Valley Solidarity, Al-Maleh, okupovaná Palestina

Po demolici ve vesnici Al-Maleh, Jordánské údolí (Foto: activestill.org)17. ledna bylo strženo 55 budov na území Al-Maleh na severu údolí Jordánu.

Okolo deváté hodiny ráno byly obě vesnice obsazeny vojáky, izraelskou policií, džípy a třemi buldozery JCB. Někteří přijeli z nedaleké vojenské základny, další z ilegální osady Maskiyot, která leží nad vesnicí Al-Maleh. Řidiči buldozerů měli na obličeji kukly, aby skryli svou identitu.

Tento rozsáhlý vojenský zásah proběhl současně na dvou různých místech, v Hamamat al-Maleh a další výše v údolí v části Al-Mayta (obě místa tvoří dohromady vesnici Al-Maleh).

Po příjezdu prohlásila armáda Al-Maleh za uzavřený vojenský prostor a během demolice odepřela vstup obyvatelům, pozorovatelům a skupině zdravotníků. Do vynášení majetku z domů se zapojili také maskovaní, neidentifikovatelní pracovníci, doprovázející armádu.

Z 55 zbořených budov bylo 23 rodinných domů – 5 v Hamamat al-Maleh (v důsledku čehož zůstalo 37 osob bez domova) a 18 v Al-Maytě (150 osob bez domova). Vedle toho bylo strženo 33 staveb, které sloužily jako přístřešek pro hospodářská zvířata. Úmyslně byly zničené také vodní nádrže a to v oblasti Západního břehu Jordánu, kde je voda záměrně Palestincům znepřístupňována.

Al-Maleh a Al-Mayta jsou dvě marginalizované obce ležící na severu Jordánského údolí, poblíž vojenského kontrolního stanoviště Tayasir. Opakovaně se stávají terčem násilí a demolicí a různých restrikcí. Před pouhými dvěma týdny byli jejich obyvatelé přinuceni v noci opustit své domovy, údajně kvůli izraelskému vojenskému cvičení.

almaleh3  Izraelská armáda bourá domy v Al Malehu

almaleh4Stroje JCB demolují beduínské stany

almaleh6Přijíždějící buldozery

al-maleh972_04Ostatky domova

al-maleh972_06Po demolici

Další fotografie například viz http://972mag.com/photos-jordan-valley-demolitions-leave-families-homeless-in-winter/64352/

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.