Doporučujeme: Dokumenty Striplife a Směj se a celý svět se bude smát s tebou na MFDF Jihlava (26. a 27. října)

Doporučujeme filmy s palestinskou tématikou na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů JihlavaStriplife (“(Ne)všední život v pásmu”) o životě v Gaze a krátký snímek Směj se a celý svět se bude smát s tebou z Hebronu o nočních raziích izraelské armády a zatýkání dětí.

Festival se koná od 23.-28. října, filmy jsou promítány v neděli 26. října od 10:00, respektive v pondělí 27. října od 10:00.

Striplife

striplifeStriplife (“(Ne)všední život v pásmu”), r. Nicola Grignani, Alberto Mussolini, Andrea Zambelli, Luca Scaffidi, Valeria Testagrossa; Itálie, Palestina; 2013, 64 min.

Pásmo Gazy se pro většinu médií stalo zdrojem apokalyptických výjevů izraelsko-palestinského konfliktu. Striplife představuje výjimečné zobrazení všedního života tamních obyvatel před současnou eskalací násilí. Gaza od východu do západu slunce v uhrančivých obrazech – bez nutnosti komentáře. (MFDF Jihlava)

neděle 26. října 2014 od 10:00 (DKO I)

Více informací: http://www.dokument-festival.com/database/movie/17739|Striplife

Související: facebook | oficiální stránky filmu

Směj se a celý svět se bude smát s tebou

Směj se a celý svět se bude smát s tebou (Smile, and the World Will Smile Back), r. Yoav Gross, Ehab Tarabieh, Al-Haddad Family; Izrael, Palestina, 2014, 20 min.

Syrový, z ruky nasnímaný záznam zákonem povolené, avšak nevítané noční návštěvy izraelských vojáků v palestinské domácnosti vznikl díky projektu centra B´Tselem. Dobrovolníkům ze Západního břehu Jordánu byly rozdány kamery a legislativně bylo zajištěno právo filmovat, co během prohlídek dělají Izraelci, jejichž absurdní pokyny musí poslouchat. Kdo chce psa bít… nemá rád smích.

“Ve vojenských uniformách, se samopaly nachystanými k akci a s tlumočníkem zaklepou a chtějí dovnitř. Nemusí říkat proč ani vysvětlovat, proč nutí dělat přítomné, co po nich chtějí. Vzbudí děti, přeskupí nábytek a začnou vám mířit na záda, když si vás postaví čelem ke zdi.” (MFDF Jihlava)

pondělí 27. října 2014 od 10:00 (DKO I)

Více informací: http://www.dokument-festival.cz/database/movie/17782|Im-Tekhayekh-Ha39;olam-Yekhayekh-Elekha

Související: informace izraelské lidskoprávní organizace B’Tselem podílející se na vzniku filmu

Dále v Jihlavě

Zelený princ (The Green Prince) — „Dokument poskytuje spíše osobní než politický pohled a namísto složitostí pokračující historické katastrofy zkoumá dvojznačnost pravdy a osobní identity. Ačkoli nás lidské drama až hypnoticky upoutá, děje se tak na úkor hlubšího pochopení problematiky.“ — The Boston Globe

pondělí 27. října 2014 od 10:00 (DKO I)

Více informací: http://www.dokument-festival.cz/database/movie/17599|The-Green-Prince

Doporučujeme k tématu kolaborace: Jonathan Cook — Spotlight shines on Palestinian collaborators

 

Další informace: MFDF Jihlava | http://www.dokument-festival.cz

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty, Píše se jinde and tagged , , . Bookmark the permalink.