Doporučujeme: Nad Prahou půlměsíc 2014 — Palestinský loutkař Husam Abed, film, politické divadlo a další, neděle 9. listopadu od 17:00, divadlo Na zábradlí, Praha; 13.–16. listopadu Brno

Již šesttý ročník festivalu kultur Blízkého východu s názvem Nad Prahou půlměsíc se koná od 6. – 16. listopadu 2014 v Praze, Brně, Hradci Králové a Plzni. Tématem letošního ročníku je divadlo, vzdor, humanita a naděje.

web ismZ bohatého programu vybíráme: V neděli 9. listopadu začíná v divadle Na zábradlí od 17:00 program věnovaný především palestinské tématice: V 17:00 a 20:15 vystoupí palestinský divadelník Husam Abed se svou loutkovou hrou The Smooth Life (počet míst omezen, pouze v angličtině); od 18:30 proběhne ve foyer divadla Na zábradlí krátké divadelní představení Sedm židovských dětí (Hra pro Gazu) a Sedm palestinských dětí, po kterém následuje debata k tématu, které se zúčastní slovensko-izraelská výtvarnice Tamara Moyzes a čecho-palestinská studentka Lucie Shomali a dvanáctiletá Zoe. Součástí večera bude také premiéra filmu Art/Violence na téma, jakým způsobem se palestinské umělkyně vyrovnávají s vojenskou okupací a genderovým útlakem. K dispozici budou také různé informační materiály k tématu a další videoprojekce.

Obdobný program probíhá i v Brně — představení The Smooth Life se koná ve čtvrtek 13. listopadu v 15:00 a 19:00 (Jánská 25) a v neděli 16. listopadu od 17:00 a 19:00 (Zahrada café therapy, Údolní 37). Divadelní hry o židovských a palestinských dětech se odehrají v sobotu 15. listopadu v 19:00 ve Studiu Paradox. Po představení následuje debata a projekce dokumentárního filmu Arna’s Children o divadle v podmínkách okupae a o zakladatelce divadelního souboru The Freedom Theatre v palestinském městě Dženín (Jenin).

Dále doporučujeme — Přednáška a prezentace knihy Bronislava Ostřanského Atlas muslimských strašáků aneb Vybrané kapitoly z „mediálního islámu“, která proběhne v Praze ve čtvrtek 13. listopadu od 19:00 v knihovně Václava Havla (Ostrovní 13, Praha 1) a Kropáček z Ústavu Blízkého východu a Afriky FF UK. V Brně bude kniha představena v sobotu 15. listopadu od 17:00 ve Studiu Paradox  (Křížova 20, Brno).

Festival pořádá o. s. Komba.

Více informací dole a na stránkách festivalu: http://nadprahoupulmesic.webnode.cz/

letak_2014_vnitrniletak_2014_titul+zadniDalší informace: http://nadprahoupulmesic.webnode.cz/

 

This entry was posted in Píše se jinde. Bookmark the permalink.