Pozvánka: Dny palestinského filmu v Praze a v Brně

INSAAN – česko-arabské centrum kulturního dialogu a nadace Heinrich-Böll-Stiftung Praha vás zvou na Dny palestinského filmu pořádané ve dnech 4.-7.10. v Praze (kino Světozor) a 12.-14.10. v Brně (kino Art).

Festival bude zahájen ve čtvrtek 4.10. ve 20:00 filmem Čas, který zbývá, po kterém bude následovat diskuse s režisérem Eliou Suleimanem (Boží zásah, Kronika zmizení, 7 dnů v Havaně aj.). Úplný pražský program zde.

10. září 2012 | Insaan

Dny palestinského filmu je první akce svého druhu v České republice. Během několika dnů nabízí divákům v Praze a v Brně ke zhlédnutí šest moderních palestinských filmů, které uspěly na mnohých mezinárodních filmových festivalech včetně Cannes, Sundance nebo Berlína.

Přestože tyto celovečerní snímky formálně pocházejí z různých zemí (vzhledem k tomu, že stát Palestina neexistuje) a jsou výsledkem někdy rozsáhlých koprodukcí, spojuje je palestinská režie, případně palestinští herci.

Filmy, které diváci mají možnost uvidět, se nezaměřují primárně na izraelsko-palestinský konflikt. Ten ale přesto nevyhnutelně formuje životy hlavních hrdinů, aby do nich v některých fázích osudově zasáhl. Cílem tohoto projektu je představit české veřejnosti lidskou tvář Palestinců, se kterými se běžný Čech nebo Češka setkávají pouze jako s objekty večerních zpráv, kde jsou obvykle spojováni s násilím. Účelem není Palestince vyobrazit jako oběti nebo jinak onálepkovat, ale představit je takové, jací jsou – lidské bytosti, které milují, nenávidí, smějí se a pláčou. Jako lidské bytosti, které se nacházejí ve složitých a nelehkých situacích, na které reagují různými způsoby, ať už jako imigranti v USA, občané Izraele nebo uprchlíci bez státní příslušnosti.

Program a synopse k filmům můžete stáhnout zde.

4. října jsme pro Vás navíc připravili pofilmovou diskuzi s režisérem Eliou Suleimanem, oceněným mimo jiné Zlatou palmou na filmovém festivalu v Cannes.

Insaan a nadace Heinrich-Böll-Stiftung Praha Vás také srdečně zvou na promítání skvělého dokumentu City of Borders (v anglickém znění), který diváky vezme do srdce LGBT komunity v Jeruzalému. Dokument můžete vidět 20. září od 19:00 v rámci cyklu “Máte právo vědět” organizovaného Člověkem v tísni v galerii Langhans (Vodičkova 37, Praha). Více informací na webu a Facebooku Máte právo vědět.

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty, Píše se jinde and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.