Turecký soud přijal obžalobu na čtyři Izraelce kvůli Mavi Marmaře

Ankara 28. května (ČTK) – Turecký soud přijal obžalobu na čtyři bývalé izraelské armádní velitele kvůli jejich údajnému podílu na smrti devíti Turků při zásahu izraelských sil proti lodi aktivistů mířící do pásma Gazy.

Podle agentury Reuters to dnes uvedla turecká státní média. Turecká prokuratura pro čtveřici kvůli incidentu z roku 2010 navrhla prý několikanásobné tresty doživotí.

Obžaloba byla soudu předána minulý týden a její přijetí podle Reuters značí začátek soudního stání. Státní Anatolská tisková agentura na webu uvedla, že bývalý izraelský náčelník generálního štábu Gabi Aškenazi a tři další penzionovaní vysocí armádní velitelé jsou v obžalovacím spisu obviňováni z podílu na zásahu. Server BBC napsal, že obžaloba pro každého navrhla devět trestů doživotí. Agentura AFP napsala, že datum soudního stání by měl soud určit v příštích týdnech. Čtveřice bude zřejmě souzena v nepřítomnosti.

Izrael odmítá spolupracovat na jakémkoli trestním stíhání těch, kdo se razie účastnili, a proces bude podle AFP podle všeho spíše symbolický. BBC ale napsal, že pokud soud obžalované shledá vinnými, mohla by na ně Ankara vydat zatykač.

Aškenazi podle médií uvedl, že si je jist, že “v závěru převáží zdravý rozum”.

Loď Mavi Marmara vezla roku 2010 humanitární náklad do palestinského pásma Gazy. Izrael proti tomuto území uplatňuje námořní blokádu, pomocí níž se snaží bránit dodávkám zbraní Palestincům, a Mavi Marmaru ani další lodě, které byly součástí flotily, do teritoriálních vod nepustil. Mavi Marmara byla z lodí největší a izraelská armáda na ni vysadila speciální jednotku. Devět tureckých aktivistů při zásahu z 31. května zemřelo.

Obě země se snažily o zlepšení pošramocených vztahů do loňského září, kdy OSN zveřejnila zprávu, ve které označila blokádu Gazy za oprávněný nástroj, ale odsoudila Izrael za neúměrné použití síly. Reuters připomněl, že Turecko pak mimo jiné vypovědělo izraelského velvyslance.

kne

Související informace:

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.