Tisková zpráva: Veřejnost vyzvala ministra zahraničí Jakuba Kulhánka k podpoře nezávislého vyšetření posledních událostí v Palestině-Izraeli a ke svěšení izraelské vlajky z budovy ministerstva

10. června 2021 | Židovský hlas solidarity a další iniciativy

Na ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka se jménem veřejnosti obrátily již podruhé během jednoho měsíce občanské iniciativy, aby svěsil či již nevyvěšoval na budově ministerstva vlajku Izraele. Jak upozornily ve svém otevřeném dopise, za hlavní důvod nedávného zvýšeného napětí považují přehlíženou izraelskou okupaci palestinských území, blokádu Pásma Gazy a izraelský systém apartheidu, jak jej nedávno popsaly lidskoprávní organizace, mezinárodní Human Rights Watch a izraelská B´Tselem.

Za jediný způsob hledání spravedlnosti pro Palestinu-Izrael považují iniciativy nezávislé vyšetřování mezinárodními etablovanými institucemi, jako je Mezinárodní trestní soud (ICC) či Komise pro lidská práva OSN (UNCHR). Izrael však na rozdíl od Palestinců k ICC nepřistoupil a jeho žalobu ve věci spáchání možných válečných zločinů izraelskou armádou na okupovaných palestinských územích ústy svého bývalého premiéra Netanjahua označil za projev antisemitismu.

Iniciativy se v této souvislosti pozastavily nad postojem ČR, která se přes svou deklaratorní podporu orgánům OSN a zvláště jeho Komise pro lidská práva (HRCUN) vyslovila při jejím posledním jednání v Ženevě proti vyšetřování událostí v Palestině-Izraeli. „Je paradoxní, že přes neustálé hlasité odsuzování terorismu palestinské strany, které slyšíme z úst českých politiků dennodenně, a z úst ministra zahraničí zvláště, je to právě ČR jako jedna z mála zemí, která případné vyšetřování etablovaným Mezinárodním soudem a orgány OSN odmítá. Co jiného než hledání spravedlnosti tedy naše ministerstvo sleduje?“ řekl za iniciativu Olive Branches student politologie Matyáš Pilin . 

Iniciativy v otevřeném dopise vyzvaly ministra zahraničí, aby tato vyšetřování podpořil, podobně jako je v nedávném otevřeném dopise podpořily desítky bývalých ministrů a premiérů Evropy, a také aby na důkaz nestrannosti svěsil z budovy ministerstva vlajku Izraele, který soustavně mezinárodní právo porušuje, či ji napříště již nevyvěšoval.     

V Praze 10. června 2021

Otevřený dopis zde:

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.