Tisková zpráva: Protestní happening před úřadem Ministerstva obrany, 5. 10., 12:00 hod.

4. října 2021 | Iniciativa Ne naším jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

Iniciativa Ne našim jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, Přátelé Palestiny a ISM Česká republika svolávají na úterý 5. 10. od 12:00 hod. protestní happening před úřad Ministerstva obrany ČR pod heslem NO BUSINESS WITH WAR CRIMINALS! Akcí chtějí dát pořadatelé na vědomí nesouhlas se smluveným nákupem izraelského raketového systému pozemní protivzdušné obrany SPYDER pro Armádu ČR a při příležitosti jejího podpisu izraelským vicepremiérem Benjaminem Gantzem i odpor k tomu, jakým způsobem a s kým byl kontrakt vyjednán.

Iniciativy poukazují na to, že zakázka v celkové výši 37 miliard korun neprošla řádným výběrovým řízením, přičemž konečnou cenu vlastního raketového systému podává české ministerstvo jako cenu zlevněnou, ačkoli ve skutečnosti narostla. V době propadu české ekonomiky po koronavirové pandemii nepovažují organizátoři protestního happeningu za vhodné, aby se ČR stala dalším neoficiálním sponzorem Izraele.

Podle nich je rovněž zarážející, že tolik vychvalovaný izraelský raketový systém nepoužívá podle veřejně dostupných informací žádná evropská země, žádný stát NATO, a dokonce ani Izrael jako jeho dodavatel. Jedinými zeměmi, které tento systém koupily, tak jsou Peru, Singapur, Vietnam a Indie.

Organizátoři protestního happeningu chtějí zároveň upozornit na skutečnost, že ČR uzavírá bez veřejné diskuse zbrojní zakázku s Izraelem, který aktuálně čelí u Mezinárodního trestního soudu žalobě za možné páchání válečných zločinů na okupovaných palestinských územích. V této souvislosti považují iniciativy za zvláště absurdní, aby příslušníky české armády školila armáda čelící takto závažným obviněním u respektované mezinárodní instituce. Organizátoři z téhož důvodu nepovažují za vhodnou ani návštěvu izraelského vicepremiéra Benjamina Gantze, který v době útoku na Gazu v roce 2014, jenž si vyžádal před 2000 palestinských převážně civilních obětí, působil jako náčelník generálního štábu izraelské armády.

Kontakt pro média: nenasimjmenem@gmail.com

This entry was posted in Akce, Píše se jinde. Bookmark the permalink.