Tisková zpráva: Občanské iniciativy odeslaly otevřený dopis ministru Kulhánkovi s žádostí o vyvěšení palestinské vlajky

18. května 2021 | Ne naším jménem! a další iniciativy

Občanské iniciativy Ne naším jménem – za spravedlivý mír na Blízkém východě, Židovský hlas solidarity, Mezinárodní hnutí solidarity (ISM) a Přátelé Palestiny vyzvaly ministra zahraničí Kulhánka k vyvěšení palestinské vlajky na budovu Černínského paláce. Chtějí tak doplnit vlajku Izraele na budově ministerstva zahraničí o vlajku druhé strany tzv. izraelsko-palestinského konfliktu, která má podle nich stejné právo na obranu a na uctění civilních obětí jako Izrael. 

Iniciativy, které vyjádřily přesvědčení, že zahraniční politika ČR se stále utváří na Ministerstvu zahraničí, a nikoli na Hradě, odůvodnily svou žádost mj. i tím, že je to právě Palestina, která je dlouhodobě okupována a kolonizována Izraelem, a jsou to Palestinci, kterých se okupace dotýká zdaleka nejvíce a kterým navíc právo na odpor proti ní dává i rezoluce OSN. Upozornily zároveň na poslední zprávy lidskoprávních organizací, izraelské B´Tselem a mezinárodní Human Rights Watch, které popsaly Izrael jako apartheidní stát.

Za nepřijatelné považují iniciativy vyvěšení izraelské vlajky na českou vládní budovu právě ve chvíli, kdy si Palestinci připomínají výročí etnického čištění (Nakby) a kdy i v těchto dnech čelí vyhánění ze svých domovů v okupovaném Východním Jeruzalémě. Jak řekl jeden ze signatářů dopisu, Zdeněk Jehlička z Iniciativy Ne našim jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě: „Můžeme pochopit, že chce ministr uctít civilní oběti militantního zásahu, jeho ministerstvo však doposud mlčelo, pokud se civilní oběti, a to v masovém měřítku, týkaly samotných Palestinců. Jsme přesvědčeni, že je nutné ctít civilní oběti na obou stranách stejně, jako oběti jednoho a téhož konfliktu, což je jen jiný pojem pro izraelskou okupaci. Palestinci mají stejné právo na obranu, jakou přiznáváme Izraeli, navíc mají mezinárodně zaručené právo na odpor proti okupaci. Proto žádáme ministra, aby – pokud už chce udržet svůj úřad nezávislý – vyvěsil vedle izraelské vlajky též vlajku Palestiny.

Jana Ridvanová z iniciativy Přátelé Palestiny k tomu dodala: „Pokud chce ministr Kulhánek skutečně postihnout terorismus a jeho nositele, není nic jednoduššího než apelovat na své izraelské přátelé, aby se s žalobou obrátili na Mezinárodní trestní soud (ICC) a přijali tak jeho kompetenci nad vyšetřováním možných válečných zločinů izraelské armády na okupovaných palestinských územích, stejně, jako jurisdikci ICC přijali Palestinci v případě Hamásu.

Pro další informace laskavě kontaktujte: czech.ism@gmail.com

Otevřený dopis: https://ism-czech.org/2021/05/18/otevreny-dopis-ministru-zahranicnich-veci-cr-kulhankovi-ve-veci-vyveseni-palestinske-vlajky/

This entry was posted in Akce, Kampaně. Bookmark the permalink.