Palestinští Freedom Riders: Sedm aktivistů zatčeno

15. listopadu 2011 | International Solidarity Movement

Palestinian Freedom Riders

Palestinian Freedom Riders

V úterý 15. listopadu bylo zatčeno sedm palestinských aktivistů, kteří se účastnili akce Freedom Riders – pokusu o svezení se segregovaným autobusem ze Západního břehu do okupovaného Východního Jeruzaléma.

Palestinci, Izraelci a aktivisté ISM čekali na autobusové zastávce u nelegální osady Psagot. Čtyři autobusy pro osadníky odmítly Palestince vpustit. Izraelská policie a okupační armáda aktivisty obklíčila, zatímco celé situaci přihlížela skupina osadníků. Nakonec se palestinským aktivistům přecijen podařilo do jednoho z autobusů nastoupit. Ten odjel směrem k vojenskému kontrolnímu stanovišti u vesnice Hizmeh, následován armádními džípy a policejními vozy.

Na kontrolním stanovišti Hizmeh okupační síly autobus zastavily a odmítly jej nechat projet. Během toho se pohraniční policie pokoušela nastoupit do zadní části autobusu a násilně vytáhnout jednoho z Palestinců ven. Když oba pokusy selhaly, policie nechala autobus zastavit na parkovišti nedaleko checkpointu.

Po asi půl hodině policie vstoupila do autobusu a násilně vytáhla šest palestinských aktivistů ven. “Nebyli zrovna jemní, když je táhli ven z autobusu,” řekl aktivista ISM Crystal. “Dívka vedle mě se skoro rozbrečela.” Aktivistka a právnička Huwaida Arraf následkem násilného zákroku policie omdlela.

Palestinští aktivisté a aktivistka byli na základě toho, že vstoupili do Jeruzaléma nelegálně, zatčeni a odvezeni do vězení Atarot. Aktivisté a aktivistky ISM uspořádali před vězením demonstraci a požadovali jejich propuštění.

“Mám pocit, že jsem byl svědkem historie,” říká aktivista ISM Wajed.

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.