Palestinští Freedom Riders bojují proti segregaci jízdou osadnickými autobusy do Jeruzaléma

7. listopadu 2011 | International Solidarity Movement

Vojáci zřídili mobilní kontrolní stanoviště u Ramalláhu, v blízkosti vesnice Surda

Vojáci zřídili mobilní kontrolní stanoviště u Ramalláhu, v blízkosti vesnice Surda

Palestinští aktivisté, inspirovaní americkým hnutím za občanská práva a jeho jízdami svobody na americký jih, nastoupí v úterý, 15. listopadu 2011 do segregovaných autobusů izraelské veřejné hromadné dopravy, která obsluhuje osady na Západním břehu Jordánu, a pojedou společně do okupovaného Východního Jeruzaléma.

Příští úterý se palestinští aktivisté pokusí nastoupit do segregovaných izraelských autobusových linek, které spojují Západní břeh s okupovaným Východním Jeruzalémem. Tento akt občanské neposlušnosti je inspirován jízdami svobody, které byly součástí amerického hnutí za občanská práva v 60. letech.

Padesát let poté, co američtí Freedom Riders bojovali proti rasově segregované dopravě, když nastupovali do dálkových autobusů projíždějících jižními stát, se palestinští Freedom Riders rozhodli prosadit své právo na svobodu a důstojnost a s využitím mírové cesty občanské neposlušnosti narušit vojenský režim okupace.

Freedom Riders se touto akcí snaží upozornit na izraelské snahy o odříznutí okupovaného Východního Jeruzaléma od zbytku Západního břehu, stejně jako na systém apartheidu, který Izrael uvalil na Palestince žijící na okupovaných územích.

Několik izraelských společností, včetně Egged a Veolie, provozuje desítky autobusových linek, které spojují okupovaný Západní břeh s Východním Jeruzalémem, přičemž mnoho z nich je dotováno státem. Jsou vedeny mezi jednotlivými izraelskými osadami, které spojují mezi sebou ale i s městy na území Izraele. Některé linky, které spojují Jeruzalém s dalšími izraelskými městy, jako je Eilat nebo Beit She’an, jsou rovněž vedeny přes Západní břeh.

Izraelci nečelí téměř žádným omezením svobody pohybu po okupovaném palestinském území, a v rozporu s mezinárodním právem se zde mohou i usadit. Naproti tomu nemohou Palestinci cestovat do Izraele bez toho, aby si obstarali speciální povolení od izraelských úřadů. Značně omezen je dokonce i pohyb v rámci okupovaných území, přičemž přístup do okupovaného Východního Jeruzaléma a zhruba na 8% území Západního břehu v příhraničních oblastech je rovněž možný pouze se speciálním povolením.

Přestože Palestinci nemají oficiálně zakázáno používat izraelskou veřejnou hromadnou dopravu na Západním břehu, tyto linky jsou ve skutečnosti segregované. Mnoho z nich má zastávky pouze v židovských osadách, do kterých mají Palestinci podle vojenské vyhlášky vstup zakázán.

This entry was posted in Nezařazené and tagged , . Bookmark the permalink.