Požadujte svobodu pro Ashrafa Abu Rahmah

31. října 2011 | Popular Struggle Coordination Commitee

Ashraf Abu Rahmah během demonstrace v Bil'inu

Ashraf Abu Rahmah během demonstrace v Bil'inu

Ashraf Abu Rahmah byl zatčen izraelskými vojáky 21. října 2011, při pravidelné páteční demonstraci v palestinské vesnici Bil’in na Západním břehu Jordánu. Pomozte nám zajistit jeho propuštění, požadujte spravedlnost pro Ashrafa.

Žádná páteční demonstrace by nemohla začít bez Ashrafa. Uvidíte jej vždy v čele průvodu, jak nese palestinskou vlajku. Je také posledním, kdo se z demonstrací vrací zpátky domů, tedy pokud není zraněn nebo zatčen.

Tento týden protestující pochodovali jako obvykle směrem k separační Zdi, aby požadovali její odstranění. Ale tentokrát bez Ashrafa. Den předtím ve čtvrtek 27. října totiž vojenský soudce rozhodl o prodloužení Ashrafovy vazbu, a to na dobu neurčitou, po celou dobu konání soudního procesu. Toto rozhodnutí nepomohly zvrátit ani jasné důkazy o Ashrafově nevině.

Jeho právníci již podali odvolání. Teď potřebujeme, abyste nám i Vy pomohli zastavit Ashrafovo stíhání.

Soudce nařídil prodloužení Ashrafovy vazby i přesto, že jeho obhajoba přednesla rozsáhlé důkazy a zpochybnila vznesená obvinění. Soudu byla předložena dvě čestná prohlášení od zaměstnance lidsko-právní organizace B’Tselem a právníka, kteří byli u Ashrafova zatčení. Potvrzují, že Ashraf se po celou dobu demonstrace neúčastnil házení kamenů. Byla rovněž předložena nahrávka Ashrafova zatčení, která obě výpovědi potvrzuje. Video jej ukazuje, jak Ashraf kráčí klidně směrem k vojenským džípům a nese vlajku, přičemž vojáci si jej zpočátku nevšímají.

Ashraf Abu Rahmah je bratr dvou obyvatel Bil’inu, kteří byli zabiti, když se účastnili demonstrací ve vesnici. Jeho bratr Bassem byl zabit během nenásilného protestu dne 17. dubna 2009 poté, co izraelští vojáci ze vzdálenosti 40 metrů vystřelili projektil se slzným plynem přímo na něj. Ashrafova sestra Jawaher zemřela 1. ledna 2011 na srdeční zástavu způsobenou otravou z inhalace velkého množství slzného plynu.

Sám Ashraf byl vystaven násilnému jednání ze strany izraelské armády. Dne 7. července 2008 jej vojáci ve vesnici Ni’lin zadrželi, a zatímco měl svázané ruce a zavázané oči, jej střelili pogumovanou ocelovou kulkou z velmi krátké vzdálenosti do nohy. Tato událost byla zachycena na kameru a vyvolala obrovské mezinárodní pobouření. I díky znepokojení lidí jako jste Vy, byly izraelské úřady nakonec donuceny obžalovat a odsoudit vojáka, který Ashrafa střelil a podplukovníka Omriho Borberga, který ke střelbě vydal rozkaz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e2RiEXrJ69o[/youtube]

Vzhledem k okolnostem Ashrafova zatčení a nedostatku důkazů jeho pokračující věznění naznačuje, že jej izraelské úřady protiprávně postihují za to, co se stalo v minulosti.

Požadujte, aby stát Izrael Ashrafa okamžitě přestal perzekuovat!

This entry was posted in Nezařazené and tagged , . Bookmark the permalink.