Doporučujeme: Yehuda Shaul, Breaking the Silence, pondělí 3. prosince v 18:00, Hollar, Smetanovo nábřeží 6, Praha 1

Doporučujeme přednášku a debatu s Yehudou Shaulem, zakladatelem organizace bývalých izraelských vojáků Breaking the Silence, která se koná v pondělí 3. prosince 2018 v 18:00 na Fakultě sociálních věd – Smetanovo nábřeží 6, Praha 1 (budova Hollar). Pracovním jazykem angličtina, akci pořádá AMO a FSV. Podrobnosti na facebooku a webu AMO.

Breaking the Silence je organizací bývalých izraelských vojáků, kteří se rozhodli sdílet své zkušenosti s vojenskou službou na okupovaných palestinských územích. Kromě vydávání pamětí organizují cesty na Západní břeh Jordánu a podílí se na vzdělávacích a osvětových aktivitách v Izraeli i v zahraničí. Yehuda Shaul bude hovořit o vzniku, cílech a aktuální činnosti organizace a reakcích izraelské veřejnosti a vlády. Po přednášce bude následovat diskuse.” – AMO

Yehuda Shaul ve filmu Stone Cold Justice (s českými titulky)

Za svou službu si na děti nepamatuji. Mám pár vzpomínek na palestinské děti, když uprostřed noci vrazíte do domu a děti začnou brečet a tak. Toto jsou ale nejasné vzpomínky, které mám na dobu služby. (…) Protože pouze představa, že tam jsou děti a dospělí, to není představa, kterou tam máte. (…) Když jste v uniformě, na jedné straně jsou oni, na druhé my.

Když vidíme, že osadníci napadají Palestince, máme příkaz nezasahovat.

DNA vojenských operací, které vidíme v Hebronu, je stejné po celém Západním břehu Jordánu.

Zde v Jeruzalému jsem nikdy nedělal razie uprostřed noci, ani neobracel byty vzhůru nohama. Ale v Hebronu, kde jsem sloužil 14 měsíců, jsme toto dělali, aby pocítili naši přítomnost.

Svědectví Yitzchaka Ben Muchy, bývalého příslušníka izraelské armády (české titulky)

Yitzchak vypráví o šikaně palestinských civilistů, kterou na vlastní oči viděl jako každodenní rutinu okupační izraelské armády na palestinských územích.

Zdroj: Youtube Michal Očadlík.

 

Doporučujeme:

Michal Očadlík: Bývalí izraelští vojáci promluvili o otřesné šikaně civilistů

Michal Musil, idnes.cz: ZÁPISNÍK: Lotr protiizraelský. Jak jsem dostal vynadáno za svůj článek

This entry was posted in Akce, Píše se jinde, Zprávy. Bookmark the permalink.