Gideon Levy: Soudní proces s Elorem Azariou: předsmrtná agónie zdravé společnosti

5. ledna 2017 | Gideon Levy, Haaretz | vybrané pasáže článku

Nebudou už žádné další procesy s Azariou. Politici a davy nedovolí, aby k tomu došlo.

Normy se převracejí jedna po druhé: člověk usvědčený ze zabití je hrdinou; náčelník štábu okupační armády je učitelem morálky; ministři rozvracejí systém spravedlnosti a armádu. A opozice neexistuje.

(…) Jak dlouhou cestu ušel Izrael od udělení milosti Azariovým předchůdcům, pachatelům útoku na autobus č. 300 v roce 1984, kdy byli dva Palestinci, kteří autobus unesli, zadrženi živí bezpečnostní službou Šinbet, a později byli usmrceni. Alespoň se nestali hrdiny. Možná se dokonce chvíli za své jednání styděli.

Je tomu již 13 let, kdy byl voják izraelské armády naposledy uznán vinným za zabití v průběhu operační činnosti. Tehdy se jednalo o beduínského vojáka, který strávil ve vězení 6 let, a to jen kvůli mezinárodnímu tlaku (zabil britského fotografa). Operace Lité olovo a Ochranné ostří v Gaze, se stovkami zbytečně mrtvých, skončily bez jakýchkoli trestů. Popravy dívek s nůžkami a chlapců s noži také prošly, aniž by byl kdokoli postaven před soud.

Azaria nebyl prvním katem, a taky nebude posledním. (…)

Je dobře, že byl odsouzen. Bude-li mu udělen odpovídající trest, možná to zabrání pár dalším zločineckým zabitím. Ale není žádný důvod k nadšení. Videokamery lidskoprávní organizace B’Tselem – organizace zrádců a lhářů – přinutily izraelskou armádu, aby šel před soud. Důkazy dohnaly soud k tomu, aby jej usvědčil.

A to byla labutí píseň. Nebudou už žádné další procesy s Azariou. Politici a davy nedovolí, aby k tomu došlo.

Kořenem toho všeho je nenávist vůči Arabům. Azaria je ve skutečnosti národním hrdinou, a to jen z jednoho důvodu: Zabil Araba (hranice mezi slovy Arabové a teroristi jsou v Izraeli rozostřené). Udělal něco, co by mnoho lidí také rádo udělalo, a o čem si ještě více lidí myslí, že udělat měl.

Byla to vražda zrozená z lítosti: sebelítosti okupanta nad hořkostí svého osudu. Jak zkroušený je voják Azaria, který byl nucen stát na checkpointu v Hebronu. Jak zkroušení jsou jeho velitelé, kteří ho tam poslali. Jak zkoušený je Izrael, který je nucen stavět checkpointy v samém srdci palestinského města a přiškrcovat jeho obyvatele. Ale za toto nebyl nikdo postaven před soud.

Azaria není ani hrdinou, ani obětí. Je to zločinec. Ale nad ním se nachází ještě větší zločinci.

Poznámka: Překlad obsahuje vybrané pasáže z článku Gideona Levyho. Celý článek v angličtině zde.

Související články k případu zabití bezbranného 21letého Palestince Abeda al Fatah a-Sharifa v Hebronu dne 24. března 2016:

Video: Poprava 21letého Palestince vojákem izraelské okupační armády

Dva Izraelci byli zatčeni za hrozby soudcům v kauze vojáka Azarii

Mondoweiss: ‘Morality within the army is becoming less important among Israeli society’: Azaria conviction reveals divisions across Israeli society

Will the Azaria verdict shield Israel from the International Criminal Court?

AlJazeera: Elor Azaria case: ‘No hope of equality before the law’

Amira Hass: Hebron Shooter Elor Azaria Is Indeed the Norm

Electronic Intifada: Israeli soldier convicted for revenge killing

 

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.