Pozvánka: Pět rozbitých kamer v Brně, 6. června od 18.30 (Lužánky)

Dovolujeme si vás pozvat na promítání velmi zajímavého časosběrného dokumentu z Palestiny, 5 Broken Cameras (Pět rozbitých kamer):

6. června od 18:30
Dobrovolnické centrum 67, Lidická 50, Brno-Lužánky
Vstup zdarma

5 broken cameras official

Film byl nominován na Oscara a získal ocenění na prestižním festivalu Sundance. Po filmu bude následovat diskuse s italským dobrovolníkem žijícím v Brně, který několikrát navštívil Západní břeh Jordánu.

Film plánujeme postupně promítat i v dalších městech včetně Prahy.

CSFD.cz:

Palestinský zemědělec Imád si pořídil kameru, když se mu narodil čtvrtý syn. V ten den také začalo zabírání půdy u jeho vesnice Bil’in u Ramalláhu, kde se chystala výstavba velké izraelské osady. Zatímco neozbrojení vesničané se snažili nenásilnými protesty zabránit ztrátě země, ze které získávají obživu, Imád našel ve filmování jejich odboje smysl a úlevu. Jedna po druhé jsou jeho kamery ničeny kulkami izraelské armády či židovskými osadníky. V průběhu let se situace vyostřuje, jeho sousedé jsou zatýkání a zabíjeni. Sám Imád je zatčen a později vážně zraněn. Navíc čelí tlaku své manželky, aby filmováním nevystavoval rodinu nebezpečí. Imád vytvořil osobní kroniku pěti let poznamenaných odbojem. Jeho dokument svědčí o vojenských metodách používaných proti civilistům. Ukazuje život s nespravedlností, pomalou ztrátu naděje a zamýšlí se nad tím, v jakém prostředí vyrůstají palestinské děti. (MFF Jeden svět)

Aktuálně.cz:

Nízkorozpočtový dokument je založen na pětileté kameramanské práci Imáda Burnata, který pravidelně zaznamenával protesty proti zabavování půdy izraelskými jednotkami a židovskými osadníky v jeho vesnici Bil’in na Západním břeh Jordánu. Sousedé při demonstracích umírali nebo přišli o své pozemky, které jsou jim obživou. Filmař také zachytil drsné vyrůstání svého malého syna, mezi jehož první slova patří zeď nebo armáda.

Oficiální stránky

This entry was posted in Akce and tagged , , . Bookmark the permalink.