Tisková zpráva: Nejvyšší správní soud ve dvou případech potvrdil legitimitu hesla „From the River to the Sea Palestine will be free“

30. srpna 2024 | Ne naším jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém Východě

Další vítězství propalestinské solidarity bylo potvrzeno ve středu 28. srpna, kdy Nejvyšší správní soud (NSS) ve dvou samostatných případech rozhodl ve prospěch veřejného užívání hesla From the River to the Sea Palestine will be free.

Veřejné provolávání hesla tak musí být podle stanoviska NSS posuzováno vždy v kontextu jeho užití a nemůže být úřední mocí ad hoc zakázáno jen na základě účelových rozhodnutí ministerstev či samosprávy ani na základě domnělé veřejné poptávky tlumočené sdělovacími prostředky.

Plně se tak potvrdilo naše právo na heslo From the River to the Sea Palestine will be free, které jsme definovali v prohlášení z 6. listopadu loňského roku coby „vyjádření touhy po svobodě, důstojnosti a rovných právech všech. Všech lidí žijících od řeky k moři, pro něž tato země je a zůstane domovem, ať jsou to Židé, Palestinci, nebo příslušníci jiných menšin“.

Vytýkat našemu čtení hesla genocidní záměr je proto absurdní, když jsme k otázce násilí v listopadovém prohlášení jasně uvedli: „Představa, že bezpečí Izraelců a svoboda Palestinců se navzájem vylučují, se znovu a znovu ukazuje jako naprosto mylná. Ve skutečnosti jedno podmiňuje druhé a naopak: v čím větší nesvobodě, udržované s čím dál větší brutalitou, Palestinci musejí žít, tím menší je bezpečí Izraelců. Jsme přesvědčení, že je nejvyšší čas vystoupit z této bludné logiky násilného útlaku a násilného vzdoru, která plodí jen další zbytečné utrpení.“

Jelikož nám jsou známy izraelské praktiky delegitimizace propalestinské solidarity, které se v souvislosti s pokračujícími izraelskými válečnými zločiny v Gaze znovu zaměřily i na heslo „From the River to the Sea Palestine will be free“, vydali jsme 21. listopadu prohlášení Proti snaze o kriminalizaci demonstrací za příměří v Gaze, ve kterém jsme varovali před „účelovou snahou omezit svobodu slova a svobodu shromažďovací“, a to právě ve chvíli, „kdy je s rostoucími počty obětí izraelských válečných zločinů v Pásmu Gazy také čím dál silněji slyšet propalestinský hlas“.

Ve snaze zabránit kriminalizaci propalestinské solidarity i v České republice jsme znova varovali: Ministerstvo vnitra nám hrozí trestním postihem za něco, co neříkáme, vyhánění není našim jazykem. Na vyhánění vznikl a je postaven Izrael a s vyháněním Palestinců na Sinaj je ochotna pomoci i naše vláda. Už to je trestným činem!“ Absurditu skutečnosti, že zatímco Izrael vede soustavnou politiku pokračující Nakby (vyhánění Palestinců), dosidluje okupovaná palestinská území a otevřeně usiluje o anexi podstatné části Západního břehu Jordánu, naše obrana palestinských práv jako lidských práv je viděna coby snaha o genocidium, jsme podtrhli ve větě: „Jejich ‚od řeky k moři‘ značí represi, nesvobodu a rozdělení. Naše ‚od řeky k moři‘ volá po svobodě, rovnosti a právech. Tam, kde oni mlčí k bezpráví od řeky k moři, žádáme my od řeky k moři rovná práva pro všechny.“

V prosinci loňského roku jsme vyhráli žalobu proti Magistrátu hl. města Prahy, který zakázal konání demonstrace na podporu hesla „From the River to the Sea Palestine will be free „v jeho nenásilné původní podobě za rovnost, svobodu a spravedlnost pro všechny lidi žijící od řeky Jordán ke Středozemnímu moři“ s absurdním odůvodněním, že by tato demonstrace mohla vést k nenávisti vůči skupině obyvatel.

Rozhodnutí soudu jsem přivítali tiskovou zprávou z 19. prosince, ve které jsme se v jednotlivých kapitolách vyrovnali s konkrétními žalobními body a kterou jsme pro účely mezinárodní propalestinské solidarity přeložili i do angličtiny. V tiskové zprávě jsme nastínili vývoj hesla From the River to the Sea Palestine will be Free a jeho použití jak vůči jordánské, egyptské, tak především vůči trvající izraelské okupaci palestinských území. Znova jsme jasně odmítli „neomluvitelné masakry civilního obyvatelstva z října loňského roku jako teroristické“. Zároveň jsme odmítli, aby byly propalestinské solidaritě podsouvány úmysly, které nemá a které následně vedou ke snaze jí kriminalizovat: „Podezírat Palestince ze skrytých úmyslů a zastřeného jednání považujeme za předsudečné a v jádru rasistické. V minulosti z podobných předsudků těžil i antisemitismus, který také obviňoval Židy z postranních úmyslů. Odmítáme jak antisemitismus, tak antiarabismus či islamofobii jako jeden a tentýž druh nenávisti.“  

Vítáme oba rozsudky Nejvyššího správního soudu, ať již ten zamítající rozsudek Městského soudu v Praze v neprospěch hesla, či ten zamítající kasační stížnost Magistrátu hl. m. Prahy vůči rozsudku Městského soudu v Praze ve prospěch hesla From the River to the Sea Palestine will be free.

Oceňujeme institucionální ochranu základních práv daných Ústavou, konkrétně práva shromažďovacího a práva svobody slova, a doufáme, že orgány ministerstva a samosprávy přijmou zdůvodnění rozsudku NSS jako validní a nebudou již nadále vyvíjet snahu o kriminalizaci propalestinské solidarity pod falešnými záminkami šíření nenávisti proti národu či skupině osob. Zdůrazňujeme znovu, že naše snaha není vedena nenávistí, nýbrž odporem vůči bezpráví, tak jak se projevuje formou izraelské okupace, kolonizace, apartheidu a válečných zločinů, páchaných Izraelem jak v Gaze, tak na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve Východním Jeruzalémě, a především kritikou české spoluviny na těchto zločinech formou slepé podpory Izraele.

Z toho důvodu odmítáme snahu nadále perlustrovat účastníky demonstrací propalestinské solidarity, kdy výslechy na Policii ČR ohledně užití hesla From the River to the Sea Palestine will be free probíhaly paradoxně i v den vynesení obou rozsudků Nejvyšším správním soudem, či snahu některých médií spojit propalestinskou solidaritu, která představuje legitimní  kritiku Izraele, s antisemitismem.

Podpora rovnosti a spravedlnosti pro Palestince je bytostně spojena s kritikou represivní politiky Izraele a jeho válečných zločinů, avšak legitimnost kritiky nemůže stanovovat pachatel.

V Praze 30. srpna 2024

This entry was posted in Kampaně and tagged . Bookmark the permalink.