Tisková zpráva: 2x k médiím

5. ledna 2024 | Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

České mediální pokrytí válečných zločinů a zločinu genocidy, kterých se už dva měsíce dopouští Izrael v Pásmu Gazy, je tristní. Z řady veřejnoprávních příspěvků je patrná snaha vyvinit Izrael a racionalizovat jeho zločiny, ne-li je rovnou přehlížet. Zprávy a reportáže – a to i ty veřejnoprávní – jsou až příliš často jednostranné, bez kontextu či snahy o pochopení situace, a působí tak spíše jako výsledek izraelské propagandy než jako objektivní zpravodajství, kterým by ze zákona a podle kodexu měly veřejnoprávní příspěvky být. Komentáře v některých případech sklouzávají až k projevům předsudečné nenávisti či rasismu. Zřejmá je častá neochota se tématem hlouběji zabývat, mediální výstupy tak recyklují dávno vyvrácené orientalistické představy o Palestině a Palestincích, které ve výsledku působí naivně a nepoučeně.

I když můžeme sledovat, že hlavně mladá nastupující generace novinářů ovlivněná různorodostí zahraničních zdrojů je kritická k dominantnímu mediálnímu proizraelskému narativu, dlouhodobá a neustálá snaha o dehumanizaci Palestinců je až příliš silná na to, aby se dala přehlížet. Za zvláště nebezpečnou považujeme snahu o dehonestaci či přímo o cenzuru palestinského hlasu v českém mediálním prostředí, jak se to například a už podvakrát stalo českopalestinské umělkyni Yaře Abu Aataya, nejprve v pořadu 168 hodin veřejnoprávní ČT a pak na serveru novinky.cz. Alarmující jsou pak pracovní postihy, kdy byly novinářky odpovědné za rozhovory o palestinské otázce zbaveny svého místa.

Hnutí Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě zve na dvě události spojené s mediálním pokrytím války proti Gaze: 

  • V neděli 7. ledna od 18:00 hod. proběhne v Městské knihovně v Praze moderovaná debata na téma Jak informují česká média o válce v Gaze. V panelu vystoupí Zora Hesová, výzkumnice globalizace ve Filosofickém ústavu AV ČR, Anna Vrbasová, odbornice na PR a komunikaci, Prokop Singer, publicista a arabista, Yasar Abu Gosh, antropolog a Jan Motal, odborník na mediální etiku. Moderuje Tereza Langrová
  • ve středu 10. ledna od 14:00 do 16:00 hod. bude na Senovážném náměstí v Praze před budovou Syndikátu novinářů (Senovážné nám. 978/23) probíhat pietní shromáždění pod názvem STOP ZABÍJENÍ NOVINÁŘŮ!, které chce uctít památku obětí z řad palestinských novinářů. Mezinárodní federace novinářů uvádí, že od loňského října zabila izraelská armáda v Gaze 77 novinářů, přičemž toto číslo nezahrnuje jejich spolupracovníky a občanské žurnalisty. Podle místních novinářů bylo k dnešnímu dni zabito 106 novinářů. Existují oprávněné domněnky, že novináři a jejich rodiny se stávají cíleným terčem útoků za účelem jejich zastrašení a umlčení.

Pietní shromáždění pořádá Palestinský klub v České republice.

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.