Tisková zpráva z demonstrace Nikdy více pro nikoho, středa 15.11.2023 v Praze

16. listopadu 2023 | Ne naším jménem!

Prahou prošla ve středu 15. listopadu 2023 další demonstrace za práva Palestinců a proti válečným zločinům Izraele v Pásmu Gazy, které si za více než měsíc bombardování a izraelské vojenské invaze vyžádaly přes 11000 palestinských obětí, vyhnání 2/3 obyvatel Pásma Gazy a zničení až poloviny tamních objektů.

Demonstrace, která začala v 17:30 na Václavském náměstí v Praze, se zúčastnilo několik set protestujících. Pořádala ji již tradičně iniciativa Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, tentokrát pod heslem Nikdy více pro nikoho. Heslo, evokující známé memento holokaustu „Nikdy více“, mělo upozornit na to, že poučení z holokaustu leží právě v odmítnutí etnických čistek, genocidního jednání a systémového státního rasismu, ať už se dotýká kterékoli národnostní či etnické skupiny kdekoli na světě, a rovněž v důsledném úsilí o rovnost, svobodu a spravedlnost pro všechny. Podobně jak to ve svém prohlášení definovala i zastřešující organizace International Jewish Antizionist Network, sdružující židovské iniciativy vymezující se proti politikám státu Izrael.

V tomto směru řečníci na shromáždění apelovali na naše politické představitele, poslance, senátory a členy vlády, aby se stejně tak jako i v jiných případech veřejně a jasně postavili proti cílenému zabíjení civilistů, ničení domů a vyhánění lidí v Pásmu Gazy, čehož jsem v uplynulých týdnech svědky.

Na demonstraci promluvilo několik řečníků z iniciativy Ne našim jménem!, z Židovského hlasu solidarity a z místní palestinské komunity. Z Václavského náměstí se průvod za skandování hesel a požadavků odebral na Malostranské náměstí, kde se uskutečnila projekce série rozhovorů odvysílaných na nezávislé newyorské zpravodajské stanici Democracy Now! Zazněla tak prohlášení pediatričky Tanji Hadž Hassanové z Lékařů bez hranic či známé izraelské novinářky a dcery přeživších holokaustu Amiry Hassové.

Řečníci na demonstraci uctili památku bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga minutou ticha a v několika proslovech vzpomenuli jeho snahu o vyváženější pohled na Palestinu v českém veřejném prostoru.

Organizátoři demonstrace se jasně vymezili proti snaze kriminalizovat propalestinské protesty skrze heslo o „svobodné Palestině od řeky k moři“. Poukázali na prohlášení iniciativy Ne našim jménem!, která se k heslu přihlásila v jeho původním emancipačním étosu po zrovnoprávnění všech lidi žijících v jednom prostoru historické Palestiny „od řeky k moři“ a které bylo a je namířeno proti izraelské segregaci a apartheidu. Ve snaze českých úřadů postavit toto heslo mimo zákon spatřují snahu o omezení svobody projevu a důvody, o které je toto rozhodnutí opřeno, vidí jako o účelové a nepravdivé. 

Několik dalších akcí na podporu Palestiny a proti válečným zločinům v Gaze se chystají v průběhu tohoto a dalšího týdne v Praze a jinde:

  1. Pátek, 17.11.2023 od 9:00 hod. na Národní třídě v Praze, v rámci Mezinárodního dne studentstva budou tématizovány izraelské represe proti palestinským vysokoškolákům a vysokým školám, pořádá Ne našim jménem!:

https://www.facebook.com/events/243556408732641

  1. Čtvrtek, 16.11.2023 od 17:30 před Janáčkovým divadlem v Brně, demonstrace za zastavení bojů v Gaze a za příměří, pořádá Brno for Palestine a Stop the Siege Brno:

https://www.facebook.com/events/1555173201889050

  1. Neděle, 19.11.2023 od 14:30 na Palachově náměstí, pietní shromáždění spojené se čtením jmen zabitých dětí v Gaze, pořádá Prague4Palestine.
  1. Středa, 22.11.2023 od 17:30 na Václavském náměstí v Praze, demonstrace „Proti dehumanizaci Palestinců v českých médiích“, pořádá Ne našim jménem!

https://www.facebook.com/events/871477481095491/

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.