Tisková zpráva: Pochod proti dehumanizaci Palestinců, ve středu 8.11.2023 v 17:30, Václavské náměstí, Praha

8. listopadu 2023 | Ne naším jménem!

Iniciativa Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě svolává na středu 8. listopadu 2023 od 17:30 na Václavské náměstí v Praze již pátou demonstraci na podporu práv Palestinců a proti izraelským válečným zločinům v Gaze, tentokrát na téma dehumanizace Palestinců. Demonstrace na Václavském náměstí se následně odebere pochodem na Staroměstské náměstí, kde bude ukončena.

Již téměř měsíční masivní izraelské bombardování Pásma Gazy je poznamenáno nejen bezprecedentním zabíjením civilistů, ale i zesílenou propagandou, která je doprovází. Veřejnosti je tak předkládán obraz kolektivního Palestince, který zaslouží být likvidován za svou údajnou podporu Hamásu či proto, že si jej Hamás údajně bere za své lidské štíty. Tato nepřípustná kolektivní vina má zbavit odpovědnosti Izrael za jeho vražedné útoky na palestinské civilisty v Gaze, které jsou už nyní pro svou neproporcionalitu popisovány jako válečné zločiny.

Dehumanizace Palestinců umožňuje jejich masové zabíjení v anonymitě, narůstající čísla mrtvých jsou zpochybňována coby propaganda Hamásu a pokračující ničivá válka proti Gaze je slepě podporována jako ospravedlnitelná odpověď na masové a rovněž neomluvitelné zabíjení izraelských civilistů Hamásem.  Demonstrace za práva Palestinců jsou označovány za antisemitské a jejich požadavky po politickém řešení a za deeskalaci násilí hanobeny coby projev nenávisti k Izraeli.

Volání po palestinském hlasu v médiích je doprovázeno jeho ignorováním a dehonestaci. Palestinský hlas má sloužit hlavně našemu vlastnímu uspokojení a našim vlastním představám o tom, jak má palestinský hlas znít. Palestinský hlas se má hlavně omlouvat, víc není potřeba. Mluví-li někdo jménem Palestinců, činí tak údajně jen proto, že Palestincům jejich hlas ukradl a využívá jejich utrpení. Problém tak není samotná palestinská bolest, ale to, že má svůj hlas, který je stále slyšet.

A slyšet bude i na další z již pravidelných středečních demonstrací, pořádaných iniciativou Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Kontakt pro média: Zdeněk Jehlička: nenasimjmenem@gmail.com

This entry was posted in Akce, Kampaně and tagged . Bookmark the permalink.