Pozvánka: Netanjahu in Prague — No Business With War Criminals (08.10.2023) (zrušeno)

Jelikož bylo společné zasedání vlád ČR a Izraele odvoláno, byla tato akce zrušena.

2. října 2023 | Facebook

Přijďte vyjádřit nesouhlas s konáním společného jednání vlády ČR s vládou Izraele. Odmítněme společně, aby naše vláda projevovala náklonnost a porozumění extremistické politice izraelské vlády. Nechceme, aby se Benjamin Netanjahu cítil v České republice vítaný.

Akce je pořádána spřátelenými palestinskými, židovskými a dalšími organizacemi, a proto na ní nejsou vítány jakékoli projevy rasismu, antisemitismu a islamofobie. Naše síla je solidarita a spolupráce. Pokud má někdo jiné motivy, tento protest není pro vás.

KDE: náměstí Jana Palacha v Praze, stanice metra Staroměstská 

KDY: 8. 10. v 16 hodin 

S SEBOU: bannery, pickety, vlajky, bubny, řehtačky, trubky…

Na 9. 10. je naplánované společné zasedání vlád ČR a Izraele. Vláda Petra Fialy tím navazuje na praxi společných jednání založenou premiérem P. Nečasem. Z diplomatického hlediska je společné zasedání vlád projevem mimořádné vzájemné náklonnosti a spolupráce. Česká vláda taková zasedání pořádá už jen s vládami Slovenska a Polska.

Vyjadřovat blízkost a spojenectví s vládou Izraele, která udržuje a prohlubuje nejdéle trvající okupaci 20. století, čelí vyšetřování z páchání válečných zločinů a podle v podstatě všech významných mezinárodních lidskoprávních organizací udržuje na okupovaných územích nezákonný apartheidní režim, je samo o sobě nemorální. Činit tak v situaci, kdy tato vláda proti vůli velké části obyvatel Izraele prosazuje soudní reformu, která má odstranit i poslední legální překážky pro konečnou anexi palestinských území, je mimořádně neprozíravé a politicky škodlivé.

Zatímco ostatní evropské vlády zintenzivňují tlak na izraelskou vládu, aby upustila od nevratných kroků v okupaci palestinských území a v přijímání nedemokratických zákonů, česká vláda se rozhodla před tím zavřít oči. Skutečnost, že na společné zasedání nebyli přizváni izraelští ministři, kteří zastávají otevřeně fašistické postoje, jen potvrzuje skutečnou povahu této vlády v čele s bezskrupulózním Benjaminem Netanyahu. Dosavadní politické působení této vysoce kontroverzní osoby by mělo vést spíše k tomu, aby byl Benjamin Netanjahu místo vřelého přijetí zapsán na sankční seznam ministerstva zahraničí.

KDO JE BENJAMIN NETANJAHU? 

Benjamin Netanyahu je dlouhodobý premiér Izraele zodpovědný za politiku okupace palestinského území a jeho nelegálního osidlování, mimosoudní popravy a represe Palestinců. V současnosti čelí obvinění z korupce a statisícovým demonstracím kvůli probíhající soudní reformě. Dle něj je Izrael stát pouze pro Židy, a ne pro všechny jeho obyvatele.

,,… the national state, not of all its citizens, but only of the Jewish people.”

,,DEMOKRACIE” V IZRAELI? 

Demokracii definuje zajištění práv a povinností pro všechny občany bez rozdílu náboženství či etnika, tento model však Izrael nepodporuje. Lidskoprávní organizace Adalah v izraelské legislativě definovala přes 60 diskriminačních zákonů na základě etnicity. Renomované lidskoprávní organizace Amnesty International, Human Rights Watch, izraelský B’Tselem, stejně jako OSN obviňují Izrael z praktikování systému apartheidu.

POLITIKA MIMOSOUDNÍCH POPRAV 

Izraelská armáda pravidelně ostřeluje nežidovské obyvatelstvo v Jeruzalémě, na Západním břehu i v pásmu Gazy. Human Rights Watch v srpnu 2023 informovala o dalším nárůstu zavražděných palestinských dětí izraelskými okupačními silami. Dle dat OSN izraelská armáda zavraždila na 1500 nezletilých, a to pouze od roku 2008.

POLITIČTÍ VĚZNI 

Na okupovaných palestinských územích platí jiný právní systém než v Izraeli. Nelegální izraelští osadníci spadají pod izraelský právní systém a těší se plným občanským právům a svobodám, zatímco Palestinci jsou ale souzeni před vojenskými soudy. Vůči palestinským civilistům je široce uplatňována administrativní vazba, která izraelským okupantům umožňuje věznit je bez obvinění, bez soudu a na dobu neurčitou. Někteří političtí vězení v izraelských věznicích tráví i desítky let bez možnosti spravedlivého soudu. Mezí tisícovkami politických vězňů jsou ročně i stovky palestinských dětí. Mučení vězňů včetně dětí představuje další hrůznou kapitolu útlaku pod izraelským režimem kolonizace, která je dobře zdokumentována místními lidskoprávními organizacemi, jako jsou izraelský Public Committee Against Torture in Israel či palestinský Adameer.

NAŠE SPOLUVINA

Dlouhodobě nadstandardní spolupráce České republiky s Izraelem a náš nekritický přístup k němu je v rozporu s deklarovanou zahraniční politikou apelu na dodržování lidských práv. Naše neochota připojit se k drtivé většině států světa vyzývajících Izrael k dodržování svých vlastních závazků k mezinárodnímu právu nás činí spoluodpovědnými za politiku izraelského apartheidu a kolonizace palestinských území.

CO CHCEME

Místo jednání o zbrojení s Izraelem, které nás již v minulosti dovedlo do sporných obchodů se zeměmi na sankčních seznamech, místo rozvíjení bezpečnostních technologií s izraelskými společnostmi známými špionáží a ovlivňováním voleb všude po světě, místo vyměňování poznatků o školství a dopravě se zemí provozující segregační přístup ke svým občanům požadujeme odpovědnost k lidským právům a ke světu, který chceme mít otevřený, sociálně citlivý, demokratický a rovný pro všechny. Věříme, že jen tak může být i světem bezpečným. Vyzýváme proto českou vládu, aby společné jednání s izraelskou stranou plánované na 9.10. odřekla.

Zdroj: https://www.facebook.com/events/291688233607123

This entry was posted in Akce, Kampaně. Bookmark the permalink.