Tisková zpráva: V Praze proběhla demonstrace na podporu práva Palestinců na sebeurčení

15. května 2021 | Mezinárodní hnutí solidarity (ISM ČR)

V souvislosti se stupňujícím se násilím v Palestině/Izraeli proběhla v pátek, 14. května 2021 od 15:00 před izraelskou ambasádou v Praze protestní demonstrace pořádána iniciativami Přátelé Palestiny a Mezinárodní hnutí solidarity (ISM). Akci odsuzující pokračující vyhánění Palestinců z Východního Jeruzaléma a izraelským vojenským útokům na blokádou sevřené Pásmo Gyzy podpořily Židovský hlas solidarity a Palestinská komunita v ČR. Demonstrace byla věnována nedávno zesnulému Rafatu Banatovi, Čechopalestinci a potomku vyhnaných Palestinců z Jaffy z roku 1948.

I přes nepříznivé počasí se na demonstraci sešlo na sto padesát příznivců svobodné Palestiny a na dvacet příznivců Izraele. Ti si tak mohli vyslechnout několik českých i cizojazyčných projevů. V těch se podporovatelé palestinského práva na sebeurčení ať již z řad Čechů, Izraelců či Palestinců vyslovili za nenásilí a dodržování lidských práv a mezinárodního práva.

Zdeněk Jehlička z pořadatelské iniciativy ISM kritizoval nevyváženost veřejnoprávních médií ve vztahu k okupované Palestině, které podle něj povětšinou přebírají oficiální stanoviska izraelské vlády a izraelské armády, přičemž opomíjejí hlas druhé strany. Zdůraznil, že v českých médiích nebyly nijak reflektovány ani poslední analýzy lidsko-právních organizací B´Tselem a Human Rights Watch popisující izraelský režim jako aparteidní. Jehlička se jménem organizátorů zároveň vymezil vůči jednotlivým palestinským stranám a frakcím: „Nejsme tady proto, abychom hájili Hamás či Fatáh, nejsme tady ani pro věřící, ani pro sekulární, naše demonstrace má dát hlas nevyslyšeným Palestincům samotným, kterých se izraelská diskriminace a okupační násilí dotýká zdaleka nejvíce,“ řekl. Vyzval k uctění památky civilních obětí na obou stranách tzv. izraelsko-palestinského konfliktu, což je podle něj zavádějící výraz, mající zastřít realitu izraelské okupace a kolonizace.

Tematicky navázala syrská studentka Jasmin Zakie, podle níž nemůže být svoboda jedněch prosazována útiskem druhých a volání po spravedlnosti pro Palestince neznamená podporu násilí, extremismu či teroru. „Když mluvíme o spravedlnosti, máme na mysli spravedlnost pro tisíce otců, matek a přátel, kteří ztratili své děti a své blízké. Máme na mysli svobodu a právo pro Palestince utiskované již od roku 1948 tím, že jsou omezeni v občanských právech a jsou obětí nenávistí, opresí a segregace, čímž Izrael soustavně porušuje mezinárodní právo,“ řekla Zakie v narážce na pokračující etnické čištění Palestiny (Nakbu).

Literární vědkyně Einat Adar z Izraele poukázala na to, že Izrael není klasická demokracie. Ze současného vyhrocení situace obvinila primárně izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který podle ní chce jen posílit svou pozici před dalšími volbami a vyhnout se tak případnému trestnímu postihu. „Prosazování cynických osobních zájmů je něco, co v tomto konfliktu doposud nebylo, a co je o to nebezpečnější, že se sílícími extrémistickými proudy navázanými na osadnické hnutí a posunem izraelské společnosti doprava není v Izraeli síla, která by byla schopna těmto manipulacím čelit,“ řekla.

Filozof Joe Grim Feinberg z Židovského hlasu solidarity rozvinul v reakci na násilné vystěhování několika palestinských rodin z okupovaného Východního Jeruzaléma myšlenku domova jako bezpečného místa pro všechny. Odmítl spojovat domov s opresivním státem a rozšířil jej ve smyslu židovské tradice vzešlé z exilové paměti o domov jako snahu o svobodu pro všechny. Izrael se tak podle něj neoprávněně schovává za zájmy židů a židé tak nemohou být automaticky spojování s tím, čeho se na Palestincích dopouští Izrael. „Když jsou lidé zbavováni své půdy, odmítáme, aby se to dělo jménem židů, když policie provádí noční razie, nedělá to pro naši bezpečnost, když dav napadá jiné lidi kvůli původu jejich rodičů či prarodičů, nedělají to pro nás. Žádné pogromy, žádné deportace, žádné útoky na civilisty nemohou být vedeny zájmy jakýchkoliv lidí,“ řekl v projevu Feinberg jménem Židovského hlasu solidarity.

Projevy doplnil přednes slam poetry Roberta Netuky alias Tukana, který se svou básní Netanjahu na tahu vyhrál v roce 2019 historicky první rozhlasovou slam poetry show v ČR. K zájmu o práva Palestinců vedla mladého básníka mj. i odmítnutí vyhánění a popření práva na domov jako něčeho základního. Na jeho slova o jednotném lidství zareagovala pozitivně i část skupiny příznivců Izraele. Celkově uvolněná hudbou doprovázená demonstrativní akce byla zakončena palestinským a arabským národním tancem dabke.

Pro další informace laskavě kontaktujte: czech.ism@gmail.com