Tisková zpráva: Praha podpoří palestinské právo na sebeurčení

13. května 2021 | Mezinárodní hnutí solidarity (ISM ČR)

V Praze se v pátek 14. května 2021 od 15:00 uskuteční před budovou izraelské ambasády shromáždění na podporu palestinského práva na sebeurčení.

Přátelé Palestiny a Mezinárodní hnutí solidarity za podpory palestinské komunity v ČR a Židovského hlasu solidarity svolávají na pátek 14. května 2021 v 15:00 hod. před budovu izraelské ambasády v Praze protestní shromáždění proti vyhánění Palestinců z jejich domovů v Jeruzalémě, útoku izraelské armády na mešitu Al-Aksa a proti stupňujícímu se izraelskému bombardování civilních cílů v blokádou sevřeném Pásmu Gazy. 

Organizátoři chtějí akcí mimo jiné také upozornit na dlouhodobě zavádějící zpravodajství veřejnoprávních médií ve věci palestinské otázky. To se v posledních dnech opakovaně projevuje už tím, že se nekriticky přijímají vyjádření a slovník izraelských politických a vojenských představitelů, aniž by tyto byly zásadně konfrontovaly s literou mezinárodního práva a pozicí mezinárodních institucí. 

Celý tento nerovný konflikt se tak nepřijatelně redukuje hlavně na reakci militantního hnutí Hamás, přičemž se opomíjí problém izraelské okupace a kolonizace palestinské půdy nelegálními osadníky, pokračující vyhánění Palestinců, porušování mezinárodních smluv a práva i samotný režim v Izraeli, které bylo nedávno hned několika lidskoprávními organizacemi, B´Tzelem a Human Rights Watch, popsán jako apartheidní. „V této věci považujeme za zvlášť nešťastné působení Davida Borka coby oficiálního blízkovýchodního zpravodaje České televize, který svými osobními dedukcemi a výpůjčkami ze slovníku izraelské armády skutečnou podstatu tamní situace zamlžuje,“ uvádí Zdeněk Jehlička za svolavatele akce.  

Organizátoři protestní demonstrace tak chtějí upozornit, že i současné vzedmuté násilí v Palestině/Izraeli má svou konkrétní příčinu, a tou je opominuté násilné vystěhování několika palestinských rodin z jejich domovů v okupovaném Východním Jeruzalémě a ničím neospravedlnitelný izraelský vojenský útok na modlící se Palestince v jeruzalémské mešitě Al-Aksa. „Tedy izraelské kroky, které jdou v linii pokračujícího etnického čištění Palestiny, a které tímto odmítáme coby nehumánní a nepřijatelné,“ dodává Jehlička.

Pro další informace laskavě kontaktujte: czech.ism@gmail.com

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.