Tisková zpráva: Občanské iniciativy zaslaly dopis k Mezinárodnímu trestnímu soudu, odmítající zastupování Izraele Českou republikou

18. února 2020 | Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

Občanské iniciativy zabývající se otázkou okupované Palestiny zaslaly k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu prosbu, aby nevyslyšel žádosti ministerstva zahraničí ČR a nejmenoval Českou republiku jako přítele soudu (amicus curiae) ve věci projednávaných možných válečných zločinů páchaných Izraelem na okupovaných palestinských územích.

Iniciativy v dopise poukazují na jednostrannou proizraelskou politiku ČR, která dlouhodobě blokuje snahu o řešení tzv. izraelsko-palestinského konfliktu dle mezinárodního práva. Pozastavují se nad tím, že ačkoliv Česká republika hostí ambasádu státu Palestina, jeho existenci otevřeně zpochybňuje a všemožně podkopává snahu Palestiny zapojit se do mezinárodních institucí.

Jak k tomu dodává mluvčí Iniciativy Ne našim jménem! Za spravedlivý mír na Blízkém východě Zdeněk Jehlička, „Tomáš Petříček navázal v úřadu ministra zahraničí na dosavadní nekritickou podporu Izraele. Účelové dovolávání se toho, že Palestina neexistuje, nemůže zastřít fakt, že válečné zločiny Izraele na okupovaných palestinských územích se dějí velmi reálně a na konkrétních lidech.

Podle otevřeného dopisu tak „skutečnost, že Palestinci nad svým územím nemohou uplatňovat suverenitu, je dána izraelskou okupací a nelegálním záborem palestinské půdy. Je proto absurdní, aby se důsledky izraelské politiky staly právním argumentem bránícím Palestincům ve snaze dovést Izrael k zodpovědnosti právě za tuto politiku.

Zahraniční politika ČR se sice dovolává svobody a práva na sebeurčení pro jinde utlačované, pro Palestince je však nechce znát. Tomu odpovídá i to, že ministerstvo zahraničí ČR nijak nereagovalo na utilitární Trumpův „Plán století“, naopak ČR byla jednou ze zemí, které zablokovaly odsuzující rezoluci Evropské unie.
Občanské iniciativy tak doufají, že České republice nebude udělen u Mezinárodního trestního soudu v Haagu prostor a bude umožněno, aby se Palestincům dostalo spravedlnosti, po které volají.

Kontakt: nenasimjmenem@gmail.com

Související: 

A letter to the International Criminal Court: Case: Situation in the State of Palestine

Dopis Mezinárodnímu trestnímu soudu: Case: Situation in the State of Palestine

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.