Tisková zpráva: Čeští občané a občanky proti izraelské anexi

26. května 2020 | Tisková zpráva na základě petice občanů a občanek ČR

Desítky českých občanů a občanek doposud podepsaly otevřený dopis ministru zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi, v němž se jasně vyslovují proti hrozící izraelské anexi části Západního břehu Jordánu. Tu nová izraelská vládní koalice zvažuje uskutečnit na začátku července tohoto roku.

Dopis upozorňuje na nepřijatelnost anexe z hlediska mezinárodního práva, které zakazuje zabírat cizí území silou, a odvolává se na dosavadní linii české zahraniční politiky, jež podporuje dvoustátní řešení tzv. izraelsko-palestinského konfliktu a odmítá jednostranné kroky té které strany.

V případě protiprávní anexe vyzývají signatáři dopisu ministra Petříčka, aby na mezinárodním poli požadoval konkrétní kroky, které by vedly Izrael k dodržování mezinárodního práva a závazků z něj vyplývajících.

Signatáři dopisu oceňují společný článek tří ministrů zahraničních věcí Tomáše Petříčka, Lubomíra Zaorálka a Karla Schwarzenberga, který vyšel v Právu 23. 5. pod názvem „Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?“ Pozici vyjádřenou v tomto článku považují signatáři za konzistentní stanovisko české zahraniční politiky při řešení tzv. palestinské otázky.

Odkaz na otevřený dopis s možností připojení podpisu: https://www.petice.com/cesti_obcane_proti_izraelske_anexi

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.