Pozvánka na debatu: O mýtech a důsledcích šestidenní války, které dodnes živí okupaci, čtvrtek 7. června v 19:00, Klub techniků, Novotného lávka 5, místnost 318, Praha

English below – Zveme vás na debatu s americkým politologem Normanem Finkelsteinem (po skypu) a izraelským lidskoprávním aktivistou Ronniem Barkanem (osobně) o důsledcích šestidenní války v r. 1967 a izraelském právním prostředí. Akce se koná ve čtvrtek 7. června v 19:00 v Klubu techniků (Novotného lávka 5, místnost č. 318, Praha), vstup zdarma, pracovním jazykem angličtina. Událost na facebooku, děkujeme za sdílení!

V první části večera bude promítnut aktuální rozhovor (30 min., v angličtině) s americkým politologem  Normanem Finkelsteinem na téma klíčových mýtů okolností šestidenní války. Poté proběhne online rozhovor s Normanem Finkelsteinem po skypu, při kterém mohou účastníci klást své dotazy. V další části večera vystoupí osobně izraelský lidskoprávní aktivista Ronnie Barkan, hovořit bude na téma izraelského právního prostředí a politiky jak uvnitř Izraele, tak na okupovaných palestincských územích, včetně Východního Jeruzaléma.

Norman Finkelstein – narodil se v USA rodičům, kteří přežili varšavské ghetto a koncentrační tábory v Osvětimi a Majdanku. Ostatní členové jeho rodiny byli za války vyhlazeni. Finkelstein vystudoval politické vědy na univerzitě v Princetonu a v r. 1988 získal doktorát za práci o teorii sionismu. Je mezinárodně uznávaným komentátorem tzv. izraelsko-palestinského konfliktu a témat týkajících se nacistického holocaustu. Je autorem jedenácti knih, nejnověji Gaza: An Inquest into its Martyrdom (2018), v češtině vyšla v r. 2006 jeho kniha Průmysl holocaustu: Úvahy o zneužívání židovského utrpení (s doslovem Pavla Barši). Byl o něm natočen film The American Radical (2010). Jeho web je normanfinkelstein.com, vystupuje např. často na Democracy Now. V r. 2010 vystoupil mj. na FF UK a Ústavu mezinárodních vztahů. “Svůj názor staví na faktech, která získává ze zpráv lidskoprávních organizací, memoárů politických lídrů či prácí bezpečnostních analytiků, historiků či novinářů a mnoha dalších,” uvádí organizátoři.

Přehled vydaných knih: Gaza: An Inquest into its Martyrdom (2018); Method and Madness: The Hidden Story of Israel’s Assaults on Gaza (2014); Old Wine, Broken Bottle: Ari Shavit’s Promised Land (2014); Knowing Too Much: Why the American Jewish Romance with Israel is Coming to an End (2012); What Gandhi Says, About Nonviolence, Resistance and Courage (2012); This Time We Went Too Far: Truth and Consequences of the Gaza Invasion (2010, 2011); Beyond Chutzpah: On the Misuse of Anti-Semitism and the Abuse of History (2005); The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering (2000, 2003, česky v r. 2006 pod názvem Průmysl holocaustu: Úvahy o zneužívání židovského utrpení, s doslovem Pavla Barši); Image and Reality of the Israel-Palestine Conflict (2003); A Nation on Trial: The Goldhagen Thesis and Historical Truth (1998); The Rise and Fall of Palestine: A Personal Account of the Intifada Years (1996).

Ronnie Barkan – izraelský lidskoprávní aktivista, odpírač vojenské služby z přesvědčení, člen Anarchists Against the Wall (Anarchisté proti zdi) a spoluzakladatel Boycott from Within (Bojkot zevnitř), což je skupina izraelských občanů podporujících kampaň BDS, palestinskou výzvu k bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí vůči Izraeli, dokud Izrael nezačne dodržovat mezinárodní právo. V r. 2015 s ním vyšel rozhovor na Deníku Referendum, video z jeho přednášky v ČR v r. 2017 na téma okupovaného Jeruzaléma zde (v angličtině), debata Ronnieho s palestinským lidskoprávním aktivistou Majedem Abusalamou z r. 2014 zde.

V České republice přednášel Ronnie úplně poprvé v roce 2013, kdy mimo jiné uvedl: „Vyzýváme k ukončení apartheidu v Izraeli. Vyzýváme k ukončení etnické nadřazenosti v Izraeli. Žádáme rovnost. Nevoláme po zničení Izraele. Podle sionistů však dosažení rovnosti znamená ukončení státu, co to tedy znamená? Znamená to, že se ve státě bude muset něco zásadně změnit. Bude se muset zbavit své rasistické ideologie, rasistického základu, který tvoří samotné jádro a základ státu. Toto je ten význam. Kampaň BDS je výslovně protirasistická, nepřijímáme jakoukoli formu rasismu, antisemitismu a samozřejmě ani sionismu.“ Další informace zde.

Související k Normanu Finkelsteinovi – nejnovější rozhovory:

Democracy Now: “Gaza: An Inquest into Its Martyrdom”: Norman Finkelstein on the Many Lies Perpetuated About Gaza
https://www.youtube.com/watch?v=6w249X-uaxQ

Democracy Now: Norman Finkelstein: The “Big Lie” about Gaza Is That The Palestinians Have Been the Aggressors
https://www.youtube.com/watch?v=mZGPZRkqJzY

The Real News: Norman Finkelstein on Gaza’s Martyrdom (1/4)
https://www.youtube.com/watch?v=UfLrx3cQoRY

Finkelstein na Democracy Now:
https://www.democracynow.org/appearances/norman_finkelstein

Finkelstein na The Real News:
https://therealnews.com/?s=norman+finkelstein

Související:
Ilan Pappé: Myths of the Six-Day War
https://www.thecairoreview.com/essays/myths-of-the-six-day-war/

a2larm.cz: Deset izraelských mýtů podle Ilana Pappého
https://ism-czech.org/2017/11/30/a2larm-cz-deset-izraelskych-mytu-podle-ilana-pappeho/

English summary:

The Myths and Impacts of Six Day War That Until Now Feed the Occupation

Thu 7 June at 7PM at Scaut Institute at Staromestske sq. no. 4, Prague, facebook event

You are cordially welcome to a conversation with the US political scientist Norman Finkelstein (via skype), who will talk on the myths of Six Day War, and in person with Israeli human rights activist Ronnie Barkan who will focus on the legal environment in Israel and occupied Palestinian territories, including East Jerusalem. (More info on the guests in the links above.)

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.