Pozvánka na promítání: Elia Suleiman: Čas, který zbývá, pondělí 11. června v 18:30, kino Lucerna, Praha

English below – Doporučujeme klasiku z r. 2009 nejvýznamnějšího palestinského režiséra Eliy Suleimana – film Čas, který zbývá. Uvidíte v něm mimo jiné známého herce Saleha Bakriho (Sůl tohoto moře, Když jsem tě spatřil) či Aliho Sulimana (Syrská nevěsta, Ráj hned teď, Citrónový sad). Promítá se v pondělí 11. června v 18:30 v pražském kině Lucerna (Vodičkova 36, Praha 1), v původním znění s českými a anglickými titulky, vstup zdarma. Akci pořádá palestinská ambasáda v ČR. Událost na facebooku, děkujeme za sdílení!

Nádherný, jedinečný a hluboce osobní popis dějinné ságy Palestiny od mezinárodně uznávaného režiséra snímků Boží zásah a Kronika zmizení, Eliy Suleimana. Čas, který zbývá je poloautobiografický film zachycující čtyři rodinné epizody. Časové rozpětí příběhu je od roku 1948 až do současnosti. Film byl inspirován soukromými deníky otce režiséra, který si je začal psát jako odbojář v roce 1948, a dopisy matky rodinným příslušníkům, jež byli nuceni zemi opustit. Film se snaží zachytit každodenní život těch Palestinců, kteří zůstali a byli označeni za „izraelské Araby”, žijící jako menšina ve své vlastní zemi.csfd.cz

Suleimanův otec bojuje v roce 1948 během války za nezávislost proti židovské armádě, nechce se smířit s ponižující kapitulací svého rodného Nazaretu a odmítá odejít do exilu jako část jeho příbuzných. Jenže svůj boj stejně jako ostatní Arabové prohraje a uchyluje se k tichému soukromému životu. Ti Palestinci, kteří chtějí v Izraeli dělat úspěšnou kariéru, musí patřičně ohnout záda a zalíbit se těm, kteří vládnou: nezapomenutelná je například scéna, kdy palestinští školáci sborově zpívají budovatelskou hebrejskou píseň o šťastných zítřcích, zatímco ředitel školy stranou kárá malého Eliu Suleimana, že přece nemůže říkat o Američanech, jací jsou to kolonialisté a imperialisté.

Tak jako u nás za normalizace tu naděje na změnu postupně vyhasíná, lidé se snaží žít spíš nenápadně a odměnou je jim poměrně slušný materiální blahobyt. Když se režisér Suleiman – který ve filmu hraje sám sebe – vrací z vynuceného exilu zpátky domů, otec je už po smrti a jeho zlomená matka už jen mlčenlivě pozoruje panorama Nazaretu, arabského křesťanského města, které zdánlivě žije jako dřív, ale jako by bylo už mrtvé. Rovněž postava Suleimana v celém snímku mlčí – výmluvný zůstává jen hluboce smutný pohled jeho očí – a němě pozoruje mladou generaci Palestinců, kteří se už jen baví na diskotékách, rvou se po barech a pokud možno ignorují přítomnost izraelských tanků či z amplionů vyhlašované zákazy vycházení,” uvádí organizátoři.

Akci pořádá palestinská ambasáda u příležitosti 70. výročí Nakby, ve spolupráci s Přáteli Palestiny.

Související:

Elia Suleiman: The postponed drama of return
https://www.opendemocracy.net/node/1556

Staging the Sublimation of Cliché: Elia Suleiman’s Silences in The Time That Remainshttp://www.palestine-studies.org/sites/default/files/jq-articles/48_Staging_the_Sublimation_1.pdf

English summary:

You are cordially welcome to the screening of Elia Suleiman‘s feature film The Time That Remains (2009) on Mon 11 June at 6:30PM at Lucerna Cinema in the center of Prague. In Arabic and Hebrew with English and Czech subtitles. Free entrance, no booking necessary. See the details on facebook event.

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , , . Bookmark the permalink.