Video: Fotograf Josef Koudelka o tom, že Izrael staví zeď z 85 procent na cizím území a jak v Jeruzalémě potkal sovětského vojáka z r. 1968

rozhovoru pro DVTV uskutečněném v roce 2014 u příležitosti výstavy This Place vypovídá světoznámý český fotograf Josef Koudelka o své tvorbě a poznatcích z Palestiny/Izraele.

Koudelka uvádí fakt, že Izrael staví separační zeď „nikoliv na svém území“, což podle něj „znamená, že ten, kdo ji staví, ji vlastně někomu krade. A krást se nemá,“ domnívá se fotograf. Na dotaz redaktorky, zda se jeho práce lišila od toho, na které straně zdi byl – na izraelské či palestinské, Koudelka odpovídá, že „velký problém je ten, že většinou jsou obě dvě ty strany palestinské“ a dává příklad, kdy zeď odděluje samotné Palestince. Zeď z 85 procent nedodržuje Zelenou linii (tedy z 85 procent zasahuje do palestinského území) – „to je myslím právě to neuvěřitelné,“ komentuje Koudelka.

Na dotaz, zda byl nablízku nebezpečí český fotograf vypovídá, jak ve Východním Jeruzalémě potkal sovětského vojáka z r. 1968: „Jednou jsme s mým kamarádem, izraelským fotografem, který mě doprovázel, byli ve Východním Jeruzalémě. Byl tam takový parčík, nesli jsme sendviče, tak jsme si sedli, začali jíst, a najednou prostě sedm vojáků s automatama proti nám. Vyrazili na nás dost tvrdě. Jeden mě bouchl do aparátu. Nevěděl jsem, že mi ho vlastně zničil. Fotografoval jsem týden a měl jsem zničených 60 filmů. Co pro mě bylo velice ironické: když mě do toho aparátu bouchl, tak jsem se na něj podíval a zůstal jsem se na něj dívat a říkal jsem si: Kamaráde, já už jsem tě jednou poznal. V 68. roce v Praze! Ale tenkrát se vám to nepodařilo. Nikdo mně aparát nerozbil. (…) Pochopitelně je tam mnoho Rusů a ten voják měl tvář, jak my jsme říkali “toho ruského Ivana”, kterým jsme říkali “Ivane, běž domů! Čeká tě Nataša!”, prostě měl tu tvář toho vojáka, kterého už jsem viděl.

Můj přístup byl naprosto nepolitický,“ říká ke své práci na fotografické knize The Wall, kterou popisuje jako „knížku o člověku a o zemi“.

Související:

Další:

Mapa Západního břehu Jordánu se segregační zdí (OSN):

This entry was posted in Videa and tagged , , . Bookmark the permalink.