Doporučujeme: Koudelka fotografuje Svatou zemi, pátek 23. března ve 20:30, kino Světozor, Praha + výstavy

Nejznámější český fotograf Josef Koudelka slaví letos 80. narozeniny. Kino Světozor u této příležitosti zve na promítání dokumentu Koudelka fotografuje Svatou zemi (Koudelka Shooting Holy Land, 2015) od režiséra Gilada Barama, které se koná v pátek 23. března ve 20:30 za účasti fotografa i režiséra, se kterými proběhne po filmu debata. Událost na facebooku, podrobnosti na webu kina Světozor.

Když spatřím nějaké místo a pochopím, že tam na mě čeká snímek, vrátím se tam tolikrát, než ho dostanu,“ říká světoznámý český fotograf Josef Koudelka. Tichý a soustředěný portrét umělce, který proslul záběry z invaze vojsk Varšavské smlouvy v Praze v roce 1968, natočil jeho asistent, mladý izraelský fotograf Gilad Baram.

Zároveň od 22. března do 23. září 2018 probíhají v Praze dvě výstavy s Koudelkovým dílem:

Související na webu ISM ČR:

Související:

 

Koudelkovy výstavy – 22. března — 23. září 2018 v Praze

Návraty

Uměleckoprůmyslové muzeum (17. listopadu 2, Praha 1)

Výstava českého fotografa Josefa Koudelky se koná u příležitosti autorových osmdesátých narozenin a představí průřez jeho celoživotní tvorbou. Základ expozice tvoří 350 fotografií, které jsou součástí obsáhlého souboru děl, jež se fotograf rozhodl věnovat své vlasti. Uměleckoprůmyslové museum v Praze se tak stane muzeem s nejrozsáhlejší sbírkou děl světoznámého fotografa.

Výstava zahrnuje všechny významné cykly Koudelkovy dosavadní tvorby (Začátky, Experimenty, Divadlo, Cikáni, Invaze 68, Exily, Panorama), z velké části se jedná o unikátní dobové autorské zvětšeniny, přičemž některé z nich jsou prezentovány vůbec poprvé. Výstava je doprovázena výpravnou publikací v českém a anglickém vydání. Souborná publikace podává ucelený pohled na život a dílo Josefa Koudelky.

Zdroj a více informací:
http://www.upm.cz/index.php?language=cz&page=123&year=2018&id=316&img=1846
https://www.prague.eu/cs/detail-akce/18548/josef-koudelka-navraty

De-creazione

Veletržní palác Národní galerie (Dukelských hrdinů 47, Praha 7)

Člověk není vševědoucím pánem zeměkoule, který si na ní smí beztrestně dělat, co ho napadne a co se mu právě z nějakých důvodů hodí.“ Václav Havel na konferenci Životní prostředí pro Evropu v roce 1991

Soubor fotografií s názvem De-creazione vytvořil fotograf Josef Koudelka pro první prezentaci Svaté stolice na 55. Bienále v Benátkách v roce 2013. Vatikánská muzea nabídla spolupráci kromě Josefa Koudelky také italské umělecké skupině Studio Azzuro a australskému malíři Lawrenci Carrollovi. Oslovení umělci měli ztvárnit tři témata inspirovaná knihou Genesis: Creazione, De-creazione a Ri-creazione, přičemž Josef Koudelka si vybral téma, kterému se intenzivně věnuje již tři desetiletí, a které dosud shrnul v patnácti publikovaných knihách zabývajících se zobrazením nevratných zásahů člověka do krajiny.

Jeho soubor De-creazione tvoří sekvence osmnácti fotografií, které se skládají z devíti velkých horizontálních panoramat (91 x 257 cm) a tří vertikálních triptychů (158 x 150 cm). Soubor zachycuje tři hlavní témata, které Josef Koudelka vybral k myšlence destrukce: zásahy času do lidské historie a životního prostředí, zemětřesení i jiné přírodní katastrofy nás ovlivňovaly po staletí; válečné konflikty, zdi a jiné bariéry, které stavíme, se stávají symboly strachu a nenávisti; a nakonec dva protikladné póly – příroda a industriální svět, které jsou v dlouhodobém konfliktu neméně bolestném a zhoubném. Koudelkova angažovanost nás skrze velkoformátové obrazy upozorňuje na nerovnováhu vztahu člověka a jeho prostředí a zároveň odhaluje lidský sklon k nikdy nekončící destrukci. „Stejně tak jako existuje zločin proti lidskosti, existuje i zločin proti krajině. Není důležité, čím je tento zločin obhajován, a jak je nazýván. Lidé se mohou bránit, ale krajina ne,“ říká Josef Koudelka.

Josef Koudelka by rád poděkoval všem, kteří se podíleli na tomto projektu: Cardinal Gianfranco Ravasi (prezident papežské rady pro kulturu), Antonio Paolucci, Micol Forti (Vatikánská muzea), Alessandra Mauro, Roberto Koch, Peter MacGill, Lauren Panzo (PACE/MacGill Gallery, New York), Lawrence Barth, Irena Šorfová.

K výstavě vychází publikace se všemi prezentovanými fotografiemi.

Zdroj a více informací:
http://www.ngprague.cz/exposition-detail/koudelka-de-creazione/

 

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.