Tisková zpráva: Palestinská komunita zve na solidární akci s obyvateli uprchlického tábora Jarmúk v Sýrii

17. dubna 2015 | Tisková zpráva Palestinského klubu v ČR a ISM ČR

V Praze se koná v pátek 17. dubna od 17:00 v horní části Václavského náměstí solidární akce s palestinskými uprchlíky z tábora Jarmúk v Sýrii. Akcí chtějí organizátoři upozornit na katastrofický stav v Jarmúku, ze kterého bylo vyhnáno skoro 80 procent obyvatelstva, na blokádu a na poslední útok ze strany Islámského státu.

„Nejsme součástí občanské války v Sýrii, akorát neseme důsledky války,“ poznamenal za pořadatele Moein Shomali z Palestinského klubu v České republice.

Palestinská komunita žijící v České republice chce na solidárním setkání připomenout také Den vězňů, který připadá právě na tento den. „Z hlediska vězňů chceme upozornit zejména na administrativní vazby, kdy jsou lidé zadržováni bez soudu a obvinění na mnoho měsíců až několik let, dále na věznění žen, dětí a členů Palestinského parlamentu,“ dodává Moein Shomali.

Akci pořádá Palestinský klub v České republice ve spolupráci s International Solidarity Movement ČR (ISM ČR, Mezinárodní hnutí solidarity).

Pozvánka online: https://ism-czech.org/2015/04/15/pozvanka-vyjadreni-solidarity-s-palestinskym-uprchlickym-taborem-yarmouk-a-palestinskymi-zajatci-patek-17-dubna-od-1700-vaclavske-namesti-praha/

Pro více informací laskavě kontaktujte:
Moein Shomali (Palestinský klub v ČR): email: pal.klub@email.cz

O organizátorech:

Palestinský klub v České republice – Klub sdružuje osoby palestinské národnosti žijící na území České republiky, jež jsou občany České republiky anebo mají trvalé či dlouhodobé povolení k pobytu na území ČR. Činností klubu je pořádání setkání jejich členů, která jsou „vedena v duchu národních tradic a obyčejů, vedou k posílení společenských a kulturních styků mezi členy klubu, jakož i upevňování přátelství mezi palestinským a českým národem.“ Klub má za cíl „seznamovat českou veřejnost s palestinskou arabskou kulturou a historií“, a to pořádáním kulturních a literárních besed a seminářů na různá témata, včetně aktuálních témat problematiky života v arabském světě. Od roku 2014 začal být klub aktivní v sociálních médiích: zřídil facebookové stránky Infokanál Palestina – Česká republika, jež mají za cíl „doručit zprávy o aktuálním dění v Palestině“ a facebookovou skupinu Palestinský klub v České republice.

International Solidarity Movement ČR (ISM ČR, Mezinárodní hnutí solidarity) – ISM bylo založeno v Palestině v roce 2001 skupinou palestinských a izraelských aktivistů s cílem podpořit a posílit nenásilný palestinský odpor proti izraelské okupaci. V České republice působí od roku 2007. Jejími členy jsou aktivisté a aktivistky, kteří navštívili Palestinu anebo se o tamní dění živě zajímají. Aktivity hnutí se zaměřují především na pořádání přednášek a promítání dokumentárních filmů, informační kampaně, petiční stánky anebo demonstrace na vyjádření solidarity s palestinským lidem. ISM ČR je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje zhruba 50 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili nedávno mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.