Pozvánka: Vyjádření solidarity s palestinským uprchlickým táborem Yarmouk a palestinskými zajatci, pátek 17. dubna od 17:00, Václavské náměstí, Praha

Dovolujeme si vás pozvat k vyjádření solidarity s palestinským uprchlickým táborem Yarmouk v syrském Damašku a s palestinskými zajatci, a to v den, který připadá na Den vězňů.

Solidární akce se koná v pátek 17. dubna od 17:00 do 18:30 v horní části Václavského náměstí (pod sochou svatého Václava) v Praze a organizuje ji Palestinský klub v ČR ve spolupráci s ISM ČR. Pozvánka na facebooku zde, svíčky s sebou. Děkujeme za šíření dále.

save-yarmouk-slider “Dav v uprchlickém táboře Jarmúk se tlačí, aby získal potraviny. Fotografie obletěla svět a spustila kampaň na podporu civilistů v syrské válce.” (31. ledna 2014). | foto: AP | zdroj

Pozadí — Yarmouk / Jarmúk:

Teroristická organizace Islámský stát ovládla velkou část palestinského uprchlického tábora Jarmúk, který leží na jihu Damašku. Tábor již před útokem islamistů byl označován za nejhorší místo na Zemi. Jeho obyvatelé měsíce žijí v rozbombardovaných domech a umírají na podvýživu. (…) Od roku 2012 je tábor obklíčen povstalci a provládními vojáky. Asadův režim i povstalci po téměř celý rok 2013 bránili dovozu potravin do Jarmúku, kvůli čemuž zemřely desítky lidí. (…) Už měsíce zde nefunguje elektřina, neteče voda a o lécích se lidem může jen zdát. Všech 28 škol v Jarmúku je zavřených, učitelé se přesto snaží děti učit v neoficiálních třídách.” — 1. dubna 2015, iDnes (zdroj zde)

První uprchlíci přišli do Jarmúku v roce 1948, mnohými byl tábor poté považován za hlavní město palestinské uprchlické diaspory. Momentálně zde žije největší komunita palestinských uprchlíků v Sýrii, kolem 18 tisíc lidí.

Další informace:

Pozadí — palestinští zajatci / političtí vězni:

  • „Bylo by lepší ty vězně utopit, nejlépe v Mrtvém moři, je to nejnižší místo na světě.”
    Izraelský vice-premiér Avigdor Lieberman k otázce propuštění palestinských vězňů

den veznuDle organizace Addameer je v izraelských vězeních nyní zadržováno šest tisíc Palestinců, z toho je 454 osob drženo v tzv. administrativní vazbě – tzn. bez obvinění a bez soudního řízení. Vazba je obvykle na šest měsíců a může být několikrát prodloužena. „Palestinci jsou zadržováni mnoho měsíců, často několik let, aniž by byli z něčeho obviněni. Izrael převzal tuto praktiku z dob britského mandátu, ze kdy pocházejí nouzové zákony,uvádí k situaci palestinských politických vězňů izraelská filozofka Anat Matarová, která nedávno přednášela v Praze. Za zmínku stojí i vysoký počet zadržovaných palestinských dětí v izraelských vězeních, aktuálně 163.

Od začátku okupace v r. 1967 hovoříme minimálně o 600 tisících palestinských vězních. Palestinci jsou malý národ – na okupovaných územích žije 4,5 milionu lidí. Znamená to, že v každé palestinské rodině najdeme od doby okupace alespoň jednoho vězně, ať již z minulosti či aktuálně zadržovaného,zmiňuje Matarová. Pro srovnání, ke stejnému tématu podotýká známá izraelská novinářka Amira Hassová následující: „Násilí páchané velkou částí obyvatelstva neznamená, že jsou tito lidé násilnější než ostatní. Je to bití na poplach, je to znamení či signál, že něco není v pořádku s tím, jak je s obyvatelstvem zacházeno.

Další informace:

Dětští vězni:

Další:

https://ism-czech.org/category/vezni/
https://ism-czech.org/tag/politicti-vezni/

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.