Tisková zpráva: Křest knihy Studená Řeka o skutečných událostech z Palestiny

24. dubna 2015 | Tisková zpráva ISM ČR

V pražském Café Kampus proběhne v sobotu 25. dubna od 18:30 v rámci Festivalu arabské kultury beseda s českou novinářkou Janou Kotaishovou, autorkou knihy Studená Řeka (Nahr Al Bared). V jazykově vybroušených příbězích popisuje autorka život několika generací rodiny svého palestinského manžela, ale i své postřehy z arabského světa.

„Nesporně zajímavé téma a strhující podání,“ tak nedávno vydanou knihu Studená Řeka o několika generacích palestinských běženců, radosti ze všedních maličkostí, ale i naději popisuje publicista Filip Outrata na Deníku Referendum.


„Nikdo z nás si nevybírá, kdy, komu a kde se narodí. Pokud se člověk narodí jako Palestinec, je předem odsouzen k tomu, že se stane občanem s omezenými nebo žádnými právy, člověkem bez domova, který není nikde vítán a jehož země se stala zemí někoho jiného,“ uvádí Jana Kotaishová ke knize, kterou věnovala svým blízkým a přátelům z řad běženců a „všem ostatním lidem bez vlasti, které neznám, ale s nimiž hluboce soucítím“.

Téma a vydání knihy je aktuální nejen kvůli současné tragédií běženců na moři. Neustále živé je také dosud nevyřešenou situací palestinských uprchlíků a jejich žádostí práva na návrat, jak postuluje mezinárodní právo např. v rezoluci VS OSN č. 194 z roku 1948. Kniha rezonuje také s blížícím se datem 15. května, kdy si Palestinci a palestinští běženci na celém světě připomínají takzvanou Nakbu, katastrofu. (K tématu Nakby a založení Státu Izrael bude v půlce května promítán v kině Aero divácky úspěšný britský seriál Slib / The Promise.)

Ukázky z prvního dílu knihy viz zde a zde. Recenze knihy zde.

Akce probíhá v rámci Festivalu arabské kultury, jehož pražská část se koná od 23. do 25. dubna. Večer bude zahájen v 18:30 křtem knihy, kterého se zúčastní publicista Filip Outrata. Besedy se kromě autorky zúčastní i její dcery, které budou číst ukázky z knihy a rovněž debatovat s diváky. Čtení knihy předchází od 17:00 debata o smíšených manželstvích (které se autorka také zúčastní). Letošní Festival arabské kultury zakončí v sobotu ve 20:30 v kině Evald palestinský film Mars at Sunrise.

Beseda s Janou Kotaishovou a film Mars at Sunrise jsou pořádány ve spolupráci s International Solidarity Movement ČR (ISM ČR).

Další informace: http://www.arabfest.cz/program/akce-v-praze/

Pozvánka online: https://ism-czech.org/2015/04/16/pozvanka-beseda-s-janou-kotaishovou-autorkou-knihy-nahr-al-bared-studena-reka-sobota-25-dubna-od-1830-cafe-kampus-praha/

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.