Pozvánka na happening: Zeď v Palestině, pondělí 23. března od 14 do 17:30, Brno (FSS, Joštova 10)

wall checkpointZveme vás na happening s tématikou segregační zdi v Palestině, který pořádá skupina aktivistů v Brně. Akce se koná v pondělí 23. března od 14:00 do 17:30 před Fakultou sociálních studií (Joštova 10, Brno), a to v rámci Jarmarku neziskovek při festivalu Jeden svět Brno 2015. Více informací v pozvánce na facebookové stránce skupiny “Brno for Palestine“.

Více o segregační / apartheidní zdi v Palestině:

Zeď má být po dokončení dlouhá zhruba 720 km (dokončena ze 60 procent). Je dvakrát delší nez hranice Zelené linie z r. 1949/1967 — tedy pouze 14 % zdi se nachází na Zelené linii, 86 % zasahuje do palestinského území a tím de facto anektuje palestinskou půdu. Stavba začala 16. června 2002. V roce 2004 vydal Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) poradní názor, ve kterém prohlásil, že stavba zdi je nelegální, zeď má být rozebrána a její další výstavba bezprostředně zastavena. Zeď však navzdory mezinárodnímu právu ukrajuje palestinskou půdu dál a – co je horší – separuje mezi sebou samotné Palestince. Minimálně 35 000 Palestinců se díky zdi nachází v “zemi nikoho” — zeď je totiž odděluje jak od Izraele, tak Palestiny.

Zabránila zeď terorismu?

Samotní izraelští představitelé říkají: “Zeď vůbec nechrání Izraelce, anebo velmi málo. Ke snížení násilností došlo díky politickému usmíření a bezpečnostní spolupráci [mezi izraelskou armádou a palestinskou policií].”

Hlavním cílem zdi je anektování půdy na Západním břehu Jordánu,” uvádí se v příručce Palestine Monitor Factbook 2012. (Ke stažení: http://www.palestinemonitor.org/userfiles/file/factbook2012.pdf)

Každý pátek se v palestinských vesnicích, kde je postavena nelegální zeď anebo dochází k záboru vodních zdrojů či podobně, nenásilně protestuje. Např. malá vesnice Bilin se stala mezinárodně známou i díky filmu Pět rozbitých kamer, který získal mnohá ocenění a byl za Palestinu nominován na Oscara.

Více informací ke zdi viz přehledné údaje OSN: http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_barrier_factsheet_july_2013_english.pdf

Známý český fotograf Josef Koudelka nedávno vystavoval své fotografie zdi v pražské galerii DOX, a to v rámci výstavy This Place. Více informací zde.

37492

Vizuální porovnání s Berlínskou zdí:

berlin palestine wall

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.