Pozvánka na promítání: When I Saw You / Lamma Shoftak, pondělí 23. března od 19:00, Paralelní Polis, Praha

Zveme vás na premiéru filmu When I Saw You (Když jsem tě spatřil, Lamma Shoftak) palestinské režisérky Annemarie Jacir, která se koná v pondělí 23. března od 19:00 v Paralelním Polisu (Dělnická 43, Praha 7). Projekce probíhá v rámci globální série akcí nazvané Israeli Apartheid Week (IAW), jež má za cíl zvyšovat povědomí o izraelské segregační politice vůči Palestincům.

when-i-saw-you3Akci organizuje ISM ČR ve spolupráci s Paralelním Polisem. Film v arabštině s anglickými a českými titulky, vstup zdarma. Po projekci následuje volná diskuse, která se posléze může přesunout do prostoru kavárny v nižším patře. Pozvánka na facebooku, děkujeme za šíření dále.

When I Saw You / Když jsem tě spatřil / Lamma Shoftak (r. Annemarie Jacir, Palestina, Jordánsko, Řecko, Spojené arabské emiráty, 2012, 93 min., v arabštině s anglickými a českými titulky)

Rok 1967. Svět prochází změnami: všudypřítomná energie dává vzniknout novým hudebním stylům a modním proudům, vzbuzuje nakažlivý pocit naděje. Zcela jiné změny ale probíhají v Jordánsku, které zažívá příliv desítek tisíc uprchlíků z Palestiny. V jedné z posledních vln těchto uprchlíků se nachází Tarek, který je ve svých 11 letech kvůli válečnému chaosu oddělen od svého otce. Se svou matkou Ghaydou jsou umístění do jednoho z „dočasných“ uprchlických táborů, kde ve stanech a prefabrikovaných domech musí čekat, než se budou moci navrátit do své rodné země – stejně jako generace, která sem dorazila před nimi v roce 1948. Tarek má problémy přizpůsobit se životu v táboře Harir a touží znovu se setkat se svým otcem; hledá způsob, jak se dostat ven a postupně nachází novou naději. Jeho povaha a zvědavost ho přivedou ke skupině lidí, která navždy změní jeho osud i osud jeho matky.

Film When I Saw You je příběh plný dobrodružství, lásky, humoru a touhy po svobodě. Je to příběh lidské duše, která nezná hranice. Ve filmu uvidíte známého herce Saleha Bakriho (The Salt of This Sea, The Time that Remains) anebo Husama Abeda, který působí mimo jiné v Praze (The Smooth Life). Snímek je druhým celovečerním filmem režisérky Annemarie Jacir. Premiéra jejího předchozího filmu nominovaného na Oscara, The Salt of This Sea (Sůl tohoto moře), proběhla v Praze v roce 2012 v rámci Dnů palestinského filmu.

Upoutávka na film: https://www.youtube.com/watch?v=tBXFBPwL8JI
Oficiální stránky filmu: http://whenisawyou.com/
Více o IAW: http://apartheidweek.org/
Další informace na webu ISM ČR: https://ism-czech.org/
Paralelní Polis: http://www.paralelnipolis.cz/

Další odkazy:

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.