Doporučujeme: Pět rozbitých kamer online do 15. března

5 broken cameras seznam czV rámci festivalu Jeden svět je online zdarma ke zhlédnutí unikátní časosběrný dokument z palestinské vesnice Bilin, Pět rozbitých kamer, který byl nominován na Oscara a v roce 2012 získal na festivalu Jeden svět Cenu za nejlepší režii.

Dokument s českými titulky je možné zhlédnout do 15. března zde: http://www.stream.cz/jeden-svet/10004775-5-broken-cameras-pet-rozbitych-kamer.

Pět rozbitých kamer (5 Broken Cameras) – Režie Emad Burnat, Guy Davidi / Izrael, Palestina, Nizozemsko, Francie / 2011 / 90 min. V arabštině s českými a anglickými titulky.

Palestinský zemědělec Imád si pořídil kameru, když se mu narodil čtvrtý syn. V ten den také začalo zabírání půdy u jeho vesnice Bil’in u Ramalláhu, kde se chystala výstavba velké izraelské osady. Zatímco neozbrojení vesničané se snažili nenásilnými protesty zabránit ztrátě země, ze které získávají obživu, Imád našel ve filmování jejich odboje smysl a úlevu. Jedna po druhé jsou jeho kamery ničeny kulkami izraelské armády či židovskými osadníky. V průběhu let se situace vyostřuje, jeho sousedé jsou zatýkání a zabíjeni. Sám Imád je zatčen a později vážně zraněn. Navíc čelí tlaku své manželky, aby filmováním nevystavoval rodinu nebezpečí. Imád vytvořil osobní kroniku pěti let poznamenaných odbojem. Jeho dokument svědčí o vojenských metodách používaných proti civilistům. Ukazuje život s nespravedlností, pomalou ztrátu naděje a zamýšlí se nad tím, v jakém prostředí vyrůstají palestinské děti. (Jeden svět)

Řekli o filmu: „Nízkorozpočtový dokument je založen na pětileté kameramanské práci Burnata, který pravidelně zaznamenával protesty proti zabavování půdy izraelskými jednotkami a židovskými osadníky v jeho vesnici Bil’in na Západním břeh Jordánu. Sousedé při demonstracích umírali nebo přišli o své pozemky, které jsou jim obživou. Filmař také zachytil drsné vyrůstání svého malého syna, mezi jehož první slova patří zeď nebo armáda.” (aktuálně.cz)

Myslím, že je to moje odpovědnost – filmovat a dokumentovat. Ukázat světu, co se děje, a ochránit lidi kolem mě.” (Emad Burnat)

Související informace:

5 broken cameras official

This entry was posted in Filmy a dokumenty and tagged . Bookmark the permalink.