Doporučujeme: Palestinský maraton na Jednom světě, 5. a 7. března, Praha (a v reálu 27. března v Betlémě)

Ve dnech 5. a 7. března máte v Praze jedinečnou možnost zhlédnout dokumentární film o vzniku maratonu v Palestině. Filmové projekce, která se koná v rámci festivalu Jeden svět, se v sobotu zúčastní i dánští řežiséři a producent filmu. Více informací viz Jeden svět a oficiální stránky filmu.

palestine marathon 1

čtvrtek 5. března od 17:30 v Městské knihovně
sobota 7. března od 19:30 v kině Evald + debata s řežiséry a producentem

Palestinský maraton (Palestine Marathon), r. Simon Caspersen, Johan Blem Larsen, Dánsko, 2014, 58 min.

Palestinský maraton je dokumentární film o vzniku vůbec prvního maratonu na Západním břehu Jordánu v Palestině. Popisuje neobyčejný příběh, ve kterém se dávají dohromady Dánové a Palestinci, aby vytvořili zcela mimořádnou událost.

Film dokumentuje celý proces toho, o čem dvěma dánským pořadatelkám všichni říkali, že bude nemožné: zorganizování prvního mezinárodního maratonu v zemi sužované vojenskou okupací; v místě, na kterém nenajdete oficiálně požadovanou nepřerušovanou vzdálenost 42,195 km a kde lidé nemají svobodu pohybu kvůli vojenským kontrolním stanovištím, silničním zátarasům a segregační zdi.

Palestinský maraton je příběhem o společném boji, aby se – navzdory všem překážkám – něco změnilo. (Zdroj)

V sobotu 7. března proběhne po projekci debata s dánskými režiséry Simonem Caspersenem a Johanem Blemem Larsenem a producentem Madsem Jørgensenem. (Zdroj)

marathonLetošní maraton se v Palestině koná 27. března a startuje se tradičně v Betlémě u Chrámu Narození Páně, běží se podél zdi, kolem uprchlických táborů a dalších míst. Stále je možné se přihlásit. Podrobnosti: http://palestinemarathon.com/sign-up-now/

Fotografie z filmu / maratonu (zdroj)

palestine marathon 3palestine marathon 4 palestine marathon 5palestine marathon 6palestine marathon posterUpoutávka filmu

 

 

 

 

 

This entry was posted in Filmy a dokumenty and tagged . Bookmark the permalink.