V roce 2014 vzrostla výstavba v izraelských nelegálních osadách o 40 procent

PeaceNow_ConstructionReport2014_mapIzraelská vláda investovala vloni do osad tajně 7 miliard korun, uvádí ČTK v článku „Izrael prý financuje židovské osady dvojím způsobem“

Jeruzalém 24. února 2015 (ČTK) – Izrael loni vydal rekordní počet povolení pro výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Oznámili to dnes odpůrci osad z izraelského Hnutí za okamžitý mír. Jedna z členek izraelského parlamentu tento týden upozornila na to, že vláda k financování osad využívá tajný tok peněz, jež neprocházejí běžným parlamentním schvalováním.

Vláda podle poslankyně Stav Šaffirové využívá dvojí proceduru. Při jedné musejí finance určené osadám projít hlasováním v parlamentu, při druhé jsou převáděny přímo finančnímu výboru, který je poukazuje bez vědomí parlamentního pléna rovnou osadám. Loni podle Šaffirové tímto tajným kanálem jako bonus pro osady prošlo nad rámec rozpočtu až 1,2 miliardy šekelů (7,4 miliardy korun).

Šaffirová je členkou výboru a výše sum poukazovaných bez vědomí parlamentu ji prý šokovala. Šaffirové je 29 let a je nejmladší členkou zákonodárného sboru. V roce 2011 patřila k vůdcům sociálních protestů, při nichž Izraelci poukazovali na vysoké životní náklady, které jsou neúnosné i pro střední třídu obyvatelstva. V parlamentu chce Šaffirová prosazovat otevřenější finanční politiku a spravedlivější rozdělování peněz. Na kandidátce sionistických stran, které jdou do březnových voleb, je na čtvrtém místě a podle izraelského tisku by mohla získat v příští vládě ministerské křeslo.

Hnutí pro okamžitý mír dnes zveřejnilo bilanci financování osad za minulých deset let. Loni prý Izrael vydal skoro 4500 stavebních nabídek. O rok dřív jich bylo jenom 3700 a v roce 2007 pouhých 858. Podle informací této organizace bylo navíc 68 procent staveb zahájeno v místech, která nejsou součástí velkých bloků osad, jež chce Izrael v rámci mírových rozhovorů s Palestinci připojit ke svému území a které jsou povětšinou na hranici pásma.
Osadnická politika izraelské vlády je jablkem sváru se zbytkem světa. Osady jsou z hlediska mezinárodního práva nelegální a jsou většinou příčinou přerušení mírových rozhovorů. USA, které jsou jinak spojencem Izraele, každý nový stavební záměr v osadách příkře kritizují.

Odkazy na údaje Hnutí pro okamžitý mír (Peace Now):

Zpráva ČTK v médiích:

This entry was posted in Píše se jinde and tagged . Bookmark the permalink.