Pozvánka na promítání: “Stolen Children, Stolen Lives” – příběhy palestinských dětských vězňů, úterý 22. dubna od 19:00, kavárna klubu Cross (Plynární 23, Praha 7)

ufoss_plakatekZveme vás na promítání filmu “Stolen Children, Stolen Lives”
(v arabštině s čj a aj titulky) a následnou debatu na téma palestinských dětí v izraelských věznicích, která se koná v úterý 22. dubna od 19:00 v přednáškovém sále kavárny klubu Cross (Plynární 23, Praha 7 – Holešovice).

Večer bude věnován Dnu palestinských vězňů (17. dubna).

Událost na facebooku, nyxu. Děkujeme vám za šíření dále.

Od roku 1967 žijí Palestinci na Západním břehu Jordánu pod izraelským vojenským právem. Toto právo se liší od práva civilního, pod které spadají Izraelci žijící na stejném území. Od roku 2000 bylo v systému vojenského práva zadrženo, vyslýcháno a mnohdy i uvězněno zhruba 7500 dětí (každoročně přibližně 500 až 700). Obvykle jsou děti zadrženy v noci, od půlnoci do páté hodiny ráno. Armáda vtrhne do domu a za velkého hluku vzbudí celou rodinu a vystrašené dítě odveze pryč, aniž by kohokoli informovala, proč a kam je dítě odváženo.

Jaký dopad má zadržení a následné uvěznění na životy dětí? Jaký je výklad mezinárodního práva? Jaké změny po Izraeli vyžadují mezinárodní lidskoprávní organizace? Jsou-li psychicky či fyzicky mučeny tři čtvrtiny zadržených dětí, jak je v izraelských věznicích zacházeno s dospělými vězni? Může mezinárodní bojkot firmy G4S, která dodává bezpečnostní zařízení a zajišťuje služby v izraelských věznicích, něco změnit?

V úvodu večera bude promítnut dokumentární film „Stolen Children, Stolen Lives“ (2012) a několik krátkých videí. Po promítání následuje krátké shrnutí dostupných informací a debata. Večer je věnován Dni palestinských vězňů (17. dubna) a je organizován ISM ČR (ism-czech.org).

Stolen Children, Stolen Lives

plakatek_1_2Stolen Children, Stolen Lives (Ukradené děti, ukradené životy), r. Gerry O’Sullivan, 2012, Irsko, 25 min. Arabsky s anglickými a českými titulky.

Zatýkání, týrání a věznění palestinských dětí ve věku 9-15 let izraelskými vojáky. Psychologický a sociální dopad na děti i izraelské vojáky,” popisuje stručně svůj dokumentární film natočený v palestinském městě Hebron irská režisérka Gerry O’Sullivan.

Film bude doplněn několika krátkými videi z youtube.

Palestinské děti v izraelských věznicích – stručné informace

V Izraelem zřizovaných věznicích se v současné době nachází 210 palestinských dětských vězňů ve věku od 12 do 17 let. Většina z nich byla zadržena kvůli obvinění z házení kameny na izraelské vojáky či na auta ilegálních izraelských osadníků. Obvykle jsou děti zadrženy v noci, od půlnoci do páté hodiny ráno. Armáda vtrhne do domu a za velkého hluku vzbudí celou rodinu a vystrašené dítě odveze pryč, aniž by kohokoli informovala, proč a kam je dítě odváženo.

Dětem jsou zavázány oči, jejich ruce jsou spoutány, často jsou převáženy na podlaze auta. Není jim povolen kontakt s rodiči ani obhájcem, často jsou nuceny podepsat hebrejsky psaná prohlášení, kterým nerozumí. Je jim vyhrožováno či jsou slovně napadány a ponižovány.

Většinou ze strachu z dalších výhrůžek, ponižování a násilí se děti k činům, ze kterých jsou obviňovány, přiznají. Ve věznici pak běžně stráví dva týdny až deset měsíců. Odhaduje se, že od roku 2000 bylo zadrženo, vyslýcháno a uvězněno 7500 dětí, některé jen dvanáctileté. Ročně je takto zadrženo 500—700 dětí, což činí téměř 2 děti na každý den.

Více informací: Palestinské děti v izraelských věznicích – zpráva organizace Defence Children International – Palestine

plakatek_2_6Témata jako dětští vojáci či dětská práce jsou v České republice docela pravidelně pokrývána organizacemi jako Amnesty International ČR, Člověk v tísni anebo UNICEF. Co však víme o dětských vězních, konkrétně o palestinských dětech ve věku 12 až 17 let (někdy i mladších), které jsou zatýkány a uvězněny v izraelských věznicích?
Mají tyto děti práva? A jsou dodržována?

Související zdroje a materiály:

Spoluvina korporací a petice za stažení investic z firmy G4S (Addameer)

Zprávy DCI-Palestine (Defence Children International-Palestine)

Zprávy B’Tselem

Zprávy UNICEF

Zpráva britských právníků – “Children in Military Custody”

*** doporučené přehledné zprávy v PDF

Informace v češtině (ism-czech.org)

Další informace v češtině:

VIDEO: Ve středu 20. března 2013 bylo v ranních hodinách v Hebronu na Západním břehu Jordánu zadrženo 27 dětí ve věku 7–15 let. Děti byly na cestě do pěti různých škol poblíž starého města, když je před hebronskou základní školou obestoupilo zhruba 22 izraelských vojáků a 27 dětí zadrželo. Video pořídili aktivisté ISM působící v Hebronu.

Zdroj: http://bit.ly/1g06rZj, informace B’Tselem k případu: “Mass arrest of Palestinian children on their way to school in Hebron – at least 5 under the age of criminal responsibility

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty, Vězni and tagged , . Bookmark the permalink.