Dva mladíci zastřelení na checkpointu: 17letý Amer Nassar a 18letý Naji Balbisi

4. dubna 2013 | International Solidarity Movement, ‘Anabta, okupovaná Palestina

Ve středu 3. dubna byl izraelskou armádou zastřelen 17letý Amer Nassar. Tělo jeho 18letého bratrance, Naji Abdul-Karima Balbisiho, bylo nalezeno další den ráno.

17yo killedZastřelený Amer Nassar (17) (foto facebook)

Po celé Palestině probíhají od úterý 2. dubna protesty kvůli smrti politického vězně Maysaraha Abuhamdiae. Ten zemřel na následky zanedbání lékařské péče v izraelském vězení. Protest probíhal i u vojenského checkpointu Enav, nedaleko palestinského města Tulkarem. Ve středu 3. dubna kolem 22:30 zahájili izraelští vojáci ostrou palbu u checkpointu Enav východně od Tulkaremu a zastřelili 17létého mladíka z vesnice ‘Anabta. Kulka ho zasáhla do prsou.

Fadi Abu-A’sr střelený ostrou kulkou do předloktí (foto: palsolidarity.org)Na místo přiběhli tři mladíci z vesnice a chtěli zjistit, k čemu došlo. Viděli Amera na zemi a nad ním stojící vojáky. Mladíci se snažili k Amerovi dostat, vojáci jim v tom však zabránili a začali na mladíky střílet. Zranili Fadiho Abu-A’sra kulkou do předloktí.

Izraelská armáda bránila po dobu 30 minut příjezdu sanitky na místo. Vojáci vyhrožovali, že budou střílet na kohokoli, kdo se pokusí pomoci. Deiyaa’ Nasser, který se snažil dostat k Amerovi, byl zatčen armádou a odvezen na neznámé místo.

Tělo Amerova bratrance, Naji Abdul-Karima Balbisiho (18), bylo nalezeno pracovníky Červeného půlměsíce ve čtvrtek časně ráno u domu nacházejícího se blízko checkpointu. Byl nalezen s kulkou v zádech, což naznačuje, že před vojáky utíkal, jak se shoduje s výpověďmi svědků. Zdravotníci byli o těle informováni telefonicky izraelskou armádou. Všichni obyvatelé do té doby doufali, že se pohřešovaný Naji stále schovává v nedaleké továrně.

cousinsBratranci — Amer Nassar (17), Naji Balbisi (18) (foto facebook)

Pohřeb mladíků se konal 4. dubna ve vesnici ‘Anabta poblíž města Tulkarem. Zůčastnila se ho celá vesnice, včetně Khadera Adnana a dalších bývalých politických vězňů, kteří ve vězení drželi protestní hladovku. K dnešnímu dni nejsou dostupné žádné informace o Deiyaa’ Nassarovi, navzdory tomu, že byl v době zatčení údajně zraněn. Rodině nebyly izraelskou armádou poskytnuty žádné informace.

Izraelská armáda pravidelně zatýká Palestince, které drží až 8 dnů bez kontaktu s právníkem, bez adekvátní lékařské péče anebo kontaktu s rodinou. Délka zadržování se může prodlužovat na neurčitou dobu, což vyvolává protesty ve vězení. Příkladem je Khader Adnan, který držel dlouhodobě hladovku. Dalším hladovkářem je Samer Issawi, který odmítá potravu více než 250 dnů a nachází se již mnoho týdnů ve velmi kritickém stavu.

Izraelská armáda pravidelně střílí na neozbrojené protestanty a civilisty ostrými kulkami. Smrt dvou mladíků je dalším případem smrti civilistů, jejichž počet od začátku letošního roku vyšplhal nejméně na devět:

  • 11. ledna 2013: Anwar al-Mamluk (20), ze čtvrti a-Shuja’iyeh v Gaza City, byl smrtelně postřelen izraelskými vojáky poblíž vojenského pohraničního plotu v Gaze
  • 12. ledna 2013: ‘Udai Darwish (21), z města Dura poblíž Hebronu, byl smrtelně postřelen izraelskými vojáky po překročení separační bariéry do Izraele za prací
  • 15. ledna 2013: Samir ‘Awad (17), z vesnice Budrus poblíž Ramalláhu, byl smrtelně postřelen izraelskými vojáky poblíž separační zdi u Budrusu (https://ism-czech.org/2013/03/12/16lety-samir-awad-treti-civilni-obet-tohoto-roku/)
  • 18. ledna 2013: Saleh al-‘Amarin (15), z utečeneckého tábora al-‘Aza poblíž Betléma, byl smrtelně postřelen izraelskými vojáky v utečeneckém táboře al-A’yda
  • 23. ledna 2013: Lubna al-Hanash (21), z Betléma, byla smrtelně postřelena izraelskými vojáky poblíž silnice 60 u uprchlického tábora al-‘Arrub
  • 8. března 2013: Muhammad Asfour (23), podlehl následkům postřelení z 22. února. (https://ism-czech.org/2013/03/09/palestinec-zemrel-na-nasledky-postreleni-z-22-unora/)
  • 12. března 2013: Mahmoud Adel Tete (25), zabit střelbou ostrými náboji v uprchlickém táboře Al Fawwar jižně od Hebronu. (https://ism-czech.org/2013/03/16/behem-nocni-razie-do-uprchlickeho-tabora-al-fawwar-u-hebronu-zastrelen-student-a-mnoho-dalsich-zraneno/)
  • 3. dubna 2013: Amer Nassar (17), zastřelen ostrou střelbou u checkpointu Innad (Enav) u Tulkaremu
  • 3. dubna 2013: Naji Balbisi (18), zastřelen ostrou střelbou u checkpointu Innad (Enav) u Tulkaremu
mother-funeralPohřeb mladíků a truchlící matka Amera Nassara (pravá fotka nalevo) (foto facebook)

Poznámky ISM ČR:

Text je spojením dvou článků, které byly publikovány na palsolidarity.org: Two teenagers murdered at checkpoint a Funeral procession for two young boys killed by the Israeli army in ‘Anabta.

Věk mladíků je v různých médiích udáván jinak (16 a 18 apod.). Řídíme se verzí palsolidarity.org, kde spoléháme na informace aktivistů na místě, kteří se zúčastnili pohřbu.

Vraždy těchto civilistů zůstanou nepotrestány. Voják či vojačka, kteří v tu noc stříleli, budou moci střílet Palestince a Palestinky dál. Kdyby se toto stalo jinde ve světě, taková armáda by byla minimálně vystavena kritice a vraždám by byla dána alespoň jistá mediální pozornost.

V českých médiích se informace objevila například na novinky.cz, kde je ale neúplná, vražda-smrt mladíků je stručně popsána bez jejich jmen, bez jakýchkoli dalších podrobných informací. V tomto případě novinky.cz přebírají nekriticky informace o tom, že “vojáci stříleli po skupině Palestinců házejících kameny a zápalné láhve po silniční vojenské hlídce,” jakoby tento údajný fakt dával okupačním vojákům legitimitu vraždit (!), opomíjí zmínit ilegalitu okupace a právo na obranu proti brutální vojenské okupační síle, hlavně ale také opomíjí zmínit fakt, že tyto případy nejsou izraelskou armádou nikdy pořádně vyšetřeny a armáda vlastně může médiím poskytnout (a poskytuje) lživé informace, které několikrát změní, na obhájení legitimity svých nelegálních teroristických činů.

Mladá palestinská aktivistka, Mariam Barghouti, poskytuje na twitteru svůj výstižný pohled na situaci:

„Izraelská armáda napadá palestinské vesnice, provokuje a kolonizuje Palestince a když Palestinci kladou odpor, zabije je.“

„Minulou noc Izrael zavraždil beztrestně dva Palestince. Armáda tvrdí, že mladíci napadli vojáky. Vojáci by tam ale předně neměli vůbec být.“

„Izraelská armáda změnila příběh o zavražděných mladících: prvně tvrdila, že stříleli na vojáky. Potom tvrdila, že házeli zápalné bomby.“ (Mariam Barghouti)

fajiZraněný Fadi Abu Asal (foto: Moath Hamed)

Zraněný Fadi Abu Asal, který přežil střelbu u checkpointu, říká, že okupační síly provedly na Najim Balbisim popravu a poznamenává: “Když jsem byl zraněn, Naji zraněn nebyl a utíkal se schovat do továrny na zpracování kůží, která je poblíž checkpointu. Jsem si jist, že ho okupační vojáci popravili.” (zdroj)

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.