Situace dlouhodobě hladovějících vězňů se rapidně zhoršuje

10. května 2012 | Addameer, Ramalláh

Právnička organizace Addameer, Mona Neddaf, dnes navštívila čtyři vězně držící hladovku ve vězeňské nemocnici v Ramlehu. Setkala se i s Thaerem Halahlehem, který k dnešnímu dni drží hladovku již 73 dnů.

Podle paní Neddaf se stav Thaera nadále zhoršuje. Vězenský lékař právničce sdělil, že Thaer může každou chvíli zemřít. Thaer značně ubyl na váze, nyní váží 55 kg. Má extrémně nízký krevní tlak a jeho tělesná teplota nebezpečně kolísá. Kromě toho, že zvrací krev, dochází u Thaera také ke krvácení z dásní a rtů. Vězeňský lékař také uvedl, že došlo k infekci v jedné části těla. Thaer pije vodu, ale nebere žádné vitamíny či minerální látky. Přestože je velmi slabý, právnička Neddaf potvrdila, že je mentálně stále silný. Thaera měla navštívit jeho rodina, nicméně izraelská vězeňská služba (IPS) tuto návštěvu včera zrušila.

Zdravotní stav Mohammada Taje, který hladoví již 54 dnů, je také kritický. Další z hladovějících, Jaafar Azzedine (50 dnů bez jídla), oznámil, že na krátkou dobu přestal pít vodu, ale potom opět začal, nyní pije vodu s minerálními látkami a vitamíny. Nidal Shehadeh, který spolu s dalšími vězni drží hromadnou hladovku od 17. dubna, byl před dvěma dny převezen zpět ze státní nemocnice do Ramlehu. K hladovce se přidal na protest proti nedostatku lékařské péče ve vězení.

Právnička dodává, že všichni vězni držící hladovku ve vězení v Ramlehu jsou umístěni na samotkách. Dále poznamenala, že je vězňům nadále vyhrožovano ze strany izraelské vězeňské služby. I v tomto pokročilém stádiu hladovky jim hrozí, že pokud se fyzicky nedostaví ke každodennímu sčítání, nebude jim dovolena návštěva právníka.

Organizace Addameer má vážné obavy o život vězňů Thaera Halahleha, Bilala Diaba (73 dnů bez jídla), Hassana Safadiho (67 dnů bez jídla), Omara Abu Shalala (65 dnů bez jídla) a všech dalších vězňů držících hladovku, jejichž stav je nehorázně opomíjen Izraelem a vězeňskými úředníky. Organizace Addameer důrazně opakuje jménem hladovějích vězňů výzvu k okamžitým činům.

 

 

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.