Urgentní akce Amnesty International a PSCC: Pošlete dopis Ehudu Barakovi a vyzvěte jej ke splnění požadavků palestinských vězňů

Amnesty International a palestinský koordinační výbor Popular Struggle Coordination Committee (PSCC) vydaly výzvy, ve kterých apelují na občany, aby zaslali dopis izraelskému ministru obrany Ehudu Barakovi. V dopise je Barak vyzýván ke splnění základních požadavků protestujících palestinských vězňů držících hladovku.

Dopis lze odeslat jednoduše online přes stránky koordinačního výboru, poštou na adresu uvedenou níže anebo na stránkách Amnesty International.

Dejte najevo, že situace již více než 70 dnů hladovějících vězňů vám není lhostejná a přidejte se ke stovkám dalších lidí, kteří i tímto zdánlivě nepatrným způsobem tlačí na izraelskou vládu k dodržování základních práv. Následuje ukázka dopisu v češtině (dopisy můžete zasílat v angličtině, ale i v češtině).

Adresát: Ehud Barak, izraelský ministr obrany

Pane ministře,

chtěl/a bych vyjádřit své hluboké znepokojení nad tisícovkami palestinských politických vězňů, kteří vyhlásili neomezenou hladovku. Svým dopisem vyjadřuji svou podporu jejich požadavkům a žádám o jejich okamžité naplnění.

Hladovka, která začala 17. dubna a ke které se denně připojuje stále víc vězňů, požaduje základní práva pro palestinské vězně držené v izraelských věznicích, včetně následujícího:

  • ukončení samovazby a izolace,
  • ukončení administrativní vazby a zadržování bez soudu,
  • ukončení zákazu rodinných návštěv, především příbuzných vězňů z Gazy,
  • obnovení práva vězňů na přístup k médiím, studijním materiálům a dalším zdrojům informací,
  • ukončení zvyšující se šikany vězňů, včetně opakovaných přesunů vězňů, povinného nasazování pout během návštěv a ponižujících prohlídek.

Mám závažné obavy o zdraví těch, kteří si jako jediný způsob odporu ve vězení zvolili odmítnutí příjmu potravy. I když je zvolený způsob protestu nelehký, zasluhuje si úctu a vyžaduje okamžité splnění jejich práv.

Obávám se o zdraví všech vězňů držících hladovku, zvláště těch vězňů, kteří drží hladovku již dlouhou dobu: Thaer Halahleh a Bilal Diab hladoví již více než 2 měsíce; Hassan Safadi drží hladovku od 2. března, když bylo jeho odvolání proti administrativní vazbě zamítnuto izraelským nejvyšším soudem; Omar Abu Shalal – hladoví od 4. března; Mohammed al-Taj – drží hladovku od 24. března; Mahmoud Sarsak – hladoví od 24. března na protest proti zadržování podle izraelského zákona o nelegálních bojovnících, Jaafar Azzedine – drží hladovku od 27. března a Abdallah Barghouthi, který je zadržován ve vězení Rimon a hladovku drží od 12. dubna.

Mám obavy, že těmto protestujícím vězňům není umožněna odpovídající lékařská péče ve zdravotnickém středisku izraelské vězeňské služby a že jsou odmítány návštěvy nezávislých lékařů.

Palestinští vězni držící hladovku byli biti, umísťováni do izolace a samovazby, převáženi z jednoho vězení do druhého. Jsou jim odpírány rodinné návštěvy a návštěvy právníků.

Požaduji, aby byly bezprostředně a v plném rozsahu splněny tyto základní požadavky vězňů.

Svět tyto události sleduje.

S pozdravem

Adresa:

Deputy Prime Minister and Minister of Defence
Ehud Barak
Ministry of Defence
37 Kaplan Street, Hakirya
Tel Aviv 61909, Israel
Fax: +972 3 69 16940 / 62757
Oslovení: Dear Minister / Vážený pane ministře

Další adresy naleznete na stránce AI.

This entry was posted in Kampaně and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.