Film online: Rachel: Americké svědomí (2005) s českými titulky

Zveme ke zhlédnutí online dokumentu Rachel: Americké svědomí (2005) s českými titulky. Film jsme poprvé promítali v rámci akcí ISM ČR v r. 2011 v pražském klubu Cross. Nedávno byl promítnut v rámci festivalu kultur Blízkého východu Nad Prahou půlměsíc, a to jako součást premiéry divadelní hry My Name is Rachel Corrie (13.11.2018 v A studiu Rubín, Praha), společně se skype rozhovorem se Cindy a Craigem Corrieovými, rodiči Rachel.

Rachel: Americké svědomí (Rachel: An American Conscience, r. Yahya Barakat, 2005, 93 min., Palestina, anglicky s českými titulky)

Dokumentární svědectví z Gazy z pohledu aktivistů a aktivistek. Dokument přináší informace o důvodech a vývoji vzniku mezinárodního hnutí na podporu Palestinců, obsahuje rozhovory s jeho zakladateli a mezinárodními aktivisty a aktivistkami, nabízí náhled do každodenního života pod okupací, podává ale i širší historický rámec dění v regionu. Režisér byl k natočení filmu inspirován osudem americké aktivistky Rachel Corrie a v dokumentu je použita též řada záběrů právě s touto aktivistkou.

Ve filmu vystupují mj.:

Hedy Epstein, přeživší holocaustu
Jeff Halper, izraelský mírový aktivista
Edward Peck, americký diplomat
Mustafa Barghouti, předseda Palestinské národní iniciativy
Bassam Abu Sharif, politický poradce
Huwaida Arraf, zakladatelka ISM
Adam Shapiro, zakladatel ISM
Cindy Corrie, matka Rachel
Craig Corrie, otec Rachel

Přinášíme vybrané citace z filmu (dle pořadí vystupování):

Bassam Abu Sharif, politický poradce

V květnu 1968 se v Paříži uskutečnila na barikádách téměř revoluce. A v Německu byla studentská revoluce vedená Cohnem. Mezi mladými byly po celé Evropě maoistické tendence, ale poté byly potlačeny a všichni tito revolucionáři, demokraté a lidskoprávní podporovatelé našli v palestinské revoluci možnost, jak svobodně dýchat a vyjadřovat svá vlastní přání a vůli. Bojovat proti útlaku a podporovat svobodu a lidská práva. Mnoho z nich přišlo na pomoc palestinské revoluci, z různých organizací, jako dobrovolníci, buď bojovat či jako zdravotníci nebo jako učitelé dětí ve školkách či jako lidskoprávní dobrovolníci. Tisíce Evropanů, Američanů přišlo před rokem 1971 do Jordánska a přidali se k nám, poté se k nám přidali v Libanonu a skutečně nám pomohli.

Mustafa Barghouti, předseda Palestinské národní iniciativy

Z historického hlediska začíná role hnutí solidarity s Palestinou v roce 1967. Dosáhla mnoha vrcholů, v 70., v 80. letech. Potom na konci 80. let a začátkem 90. let došlo v hnutí solidarity ke dvěma problémům:

  • Prvním problémem byla institucionalizace vztahu mezi skupinami solidarity. Stalo se to, protože jak se vlády začaly otevírat OOP, zájem o lidové hnutí zdola zeslábnul.
  • Druhým problémem bylo podepsání dohody z Osla a obdržení Nobelových cen míru. Obojí vytvořilo obraz, který je Izraelem hojně zmiňován. Je to obraz, že je zde již mír, ve Svaté zemi. Mír už je, nepotřebujete, abychom o něj usilovali. Takže to vypadalo, že je mír, zatímco okupace a výstavba osad pokračovaly. Byl to ale jednostranný mír, jednostranná absence boje jedné strany, a to palestinské, zatímco Izraelci pokračovali s útoky, zatýkáním, výstavbou osad. Bylo to ve skutečnosti jednostranné příměří, které bylo světu prezentováno jako mír, a to naprosto zásadním způsobem poškodilo a ovlivnilo hnutí solidarity. Mnoho z nich politicky nesouhlasilo s tím, co dělala OOP.

Najednou, když začala intifáda, bylo okamžitě spojení s hnutím solidarity znovu navázáno.

Huwaida Arraf, zakladatelka ISM

Na konci roku 2002 začala druhá palestinská intifáda či povstání. Palestinci vyšli do ulic a požadovali svobodu a okamžité ukončení okupace. Za sedm uplynulých let, když svět mluvil o míru a všichni se věnovali mírovému procesu z Osla, nesnažila se izraelská vláda ukončit okupaci a dát Palestincům jejich nezávislost, místo toho využila zdání míru k utužení okupace. Během sedmi let, kdy svět mluvil o míru, bylo zabráno více palestinské půdy, počet osad na ukradené palestinské půdě a počet osadníků se zdvojnásobil, byla zabrána voda, palestinská území byla uzavřena, zvýšil se počet zátarasů a kontrolních stanovišť. Zatímco svět mluvil o míru, byly naděje a sny Palestinců ničeny.

Adam Shapiro, zakladatel ISM

ISM bylo založeno mou ženou a několika dalšími mezinárodními aktivisty a Palestinci, kteří se chtěli postavit a bojovat proti okupaci za svou svobodu pomocí nenásilných přímých akci, na odpor proti okupaci. ISM bylo založeno, aby vytvořilo zázemí pro Palestince, kteří chtěli používat nenásilí jako svou metodu boje. Izraelská armáda, jak víte, disponuje ohromným množstvím zdrojů. Okupace má miliardy dolarů pocházející z této země (USA) a z jiných zemí světa. Zbraně, buldozery Caterpillar, ale co mají Palestinci, kteří chtějí klást odpor, co lidé, kteří chtějí vyjít do ulic a použít jedinou sílu, kterou Palestinci mají a kterou jim nemohou vzít, jednotu a sílu komunity, vědomí vytrvalosti.

Huwaida Arraf, zakladatelka ISM

Chtěli jsme zapojit mezinárodní komunitu, nejen do solidárních akcí organizovaných po světě, ale zapojit je zde na okupovaných palestinských územích. Protože mezinárodní komunita neplnila svou roli vůči Palestincům a neposkytovala jim ochranu, ani nejednala na podporu základních práv na život a na život ve svobodě.

Adam Shapiro, zakladatel ISM

Lidí, kteří bojují za svá práva, lidé, kteří bojují za svobodu, všichni tito lidé na světě mají jednu věc společnou, tou je symbol palestinské vlajky. Uvidíte ji v Severním Irsku, uvidíte ji mezi rolníky v Kolumbii, uvidíte ji v Chiapasu. Uvidíte ji v této zemi, uvidíte ji všude. Proto jsme se rozhodli, my, kdo žijeme na okupovaných územích a kteří pracujeme s Palestinci, že musí být způsob, jak ukázat tuto solidaritu, kterou lidé pociťovali, tuto identifikaci lidí s palestinským bojem, proto jsme se rozhodli vyzvat lidi, aby se k nám přidali na okupovaných územích. A upřímně řečeno, dodnes nemohu uvěřit, že lidé přišli. Myslel jsem si, to je nemožné, nikdo sem nepřijede, podívej se, co vidí v televizi, lidé jsou zabíjeni každý den, je zde velká armáda, s helikoptérami a letadly, žil jsem tam, neuměl jsem si představit, že by někdo chtěl přijet a dělat to co já. A přesto, v srpnu 2001 přijelo 50 lidí.

Huwaida Arraf, zakladatelka ISM

Myšlenkou bylo, že se k nám přidají mezinárodní civilisté a vyplní roli svých jednotlivých vlád a formálních organizací jako je OSN. Uspořádali jsme několik akcí, abychom podpořili pokračování lidového odporu. A v srpnu 2001 jsme spustili velkou kampaň, když jsme pozvali lidi z celého světa, aby se k nám připojili. V srpnu 2001 přijelo asi 50 civilistů z celého světa, nejvíce ale z USA a Velké Británie, přijeli na okupovaná palestinská území. Vyškolili jsme je na situace, jak reagovat na násilí ze strany izraelských vojáků a vyšli jsme do ulic, kde jsme koordinovanou kampaní upozorňovali na brutalitu izraelské okupace. Poté se informace rozšířily a v prosinci 2001 se k nám přidalo přes 100 civilistů a pokračovali jsme v kampani. Lidé nadále přijížděli, přidávali se k nám v ulicích a vraceli se domů a informovali o situaci.

Bassam Abu Sharif, politický poradce

Ta stejná vlna podpory je nyní oživena, samozřejmě v jiné podobě, a proto teď proti nim izraelská vláda bojuje, zadržuje je a posílá je zpátky, protože hájí lidská práva. A Izraelci nechtějí svědky činů, které páchají proti Palestincům.

Adam Shapiro, zakladatel ISM

Na ISM v současnosti útočí izraelská armáda, chtějí nás vypudit z okupovaných území. Tím jen mezinárodní komunitě ukazují, že Palestinci jsou opravdu uvězněným národem, uvězněným ve své vlastní zemi a že izraelské okupační síly jsou v tomto vězení strážci, protože nezískáte přístup k Palestincům, ať už jste aktivisté ISM, pracovníci OSN, zastánci lidských práv, pečovatelé, lékaři či zdravotní sestry, pokud nejprve nezískáte od Izraelců povolení.

Jeff Halper, izraelský mírový aktivista

Izrael samozřejmě chce Palestinský stát, protože na okupovaných územích je 3,5 milionů Palestinců. To nemohou pojmout. Kdyby se stal jednou zemí, od Jordánu až po Středozemní moře, a dal Palestincům občanství, přestane být židovským státem. Což je pravý opak celé myšlenky sionismu. Na druhou stranu, pokud se stane jednou zemí, ale neudělí Palestincům občanství, stane se apartheidem. A dokonce ani ve světě George Bushe je nelehké v této době prodávat apartheid. Jde tedy o to, jak udržet kontrolu nad celou zemí, ale zbavit se Palestinců. Takže co můžeme udělat je to, že ponecháme tyto osadnické bloky. Například, tento velký blok je Ma’ale Adumim. Slouží k vytvoření velkého Jeruzaléma, který kontroluje celé centrum Západního břehu. Udržuje kontrolu, zatímco Palestincům zároveň ponechává malé ostrůvky. Aby měli svůj nezávislý mini stát, který nebude ve skutečnosti životaschopný. Izrael se svou osadnickou politikou a stavbou silnic sem vtlačil…, výstavbou sídlišť, která oddělují palestinské čtvrti, aby vytvořil malé oddělené ostrůvky pro Palestince. Postavil zeď na hranici mezi palestinskými komunitami, aby je odřízl, jednu od druhé. A poté výstavbou silnic, které spojují tyto osady, které se vyhýbají palestinským částem, a tímto palestinské části uzamyká do malých odříznutých ostrůvků.

Edward Peck, americký diplomat

Už nikdy se mnou nemluvte o separační zdi nebo o apartheidní zdi. Je to naprosto klamné. Protože Izraelci budou stále na obou stranách zdi. Takže se nejedná o separaci. Co to je – jedná se o vězeňskou zeď, která přinutí Palestince jít do stále menších a přísněji kontrolovaných vězení. Až tam budou všichni. A poté se Izrael bude cítit bezpečně. Ale nikdy bezpečný nebude.

Hedy Epstein, přeživší holocaustu

Co se týče této zdi, kdyby sledovala hranice z roku 1967, možná bych s tím mohl souhlasit, i když ani to by se mi asi nelíbilo. Ale zabírá více palestinské půdy, je to přivlastnění si země. Je to jako…, víte, Sharon a jeho lidé chtějí větší Izrael, od Středozemního moře po Jordán. A toto je pouze další krok tímto směrem. A je to špatně.

(…) Domnívám se, že ti, kdo přežili holocaust, nebo jejich děti či vnoučata, pronásledovaní, ti, kdo byli pronásledovaní, se nyní stali pronásledovateli. Je to skoro jako by se naučili, jak být pronásledovatelem. A to je strašné ponaučení, jakému se naučili.

Craig Corrie, otec Rachel

Když se dívám, co Rachel a ostatní dobrovolníci ISM dělali, každý den byli vepředu, někdy dvakrát denně. A to ve velice nebezpečné situaci, nazývám ji bojovou, i když se boje odehrávaly v místech poblíž. Byli před domovy lidí nebo v sadech, uprostřed všeho toho nebezpečí. Řekl bych, že až do ledna tohoto roku jsem nepotkal někoho s dostatkem odvahy do něčeho takového den co den jít, neozbrojeni, jen se svým přesvědčením. Ale samozřejmě takovou osobu znám, je to má dcera.

Cindy Corrie, matka Rachel

Je znepokojující vidět, že verze příběhu jsou tak odlišné, protože jsme mluvili s očitými svědky, kteří uvedli, že buldozer přes Rachel přejel a potom ji přejel znovu na cestě zpátky. Zpráva izraelské vlády, alespoň ta první zpráva, uvádí, že se jí buldozer nikdy nedotknul.

Člen ISM

Skupina aktivistů a aktivistek z Mezinárodního hnutí solidarity protestovala proti ničení způsobeným izraelskými buldozery podél hranice. Běžně se stavíme mezi buldozery a domovy. V této situaci americká občanka Rachel Corrie si před buldozer klekla, řidič mohl jasně vidět, kde se nacházela, a to, že byla neozbrojená, že byla mezinárodní aktivistka, a to z dálky 10 metrů. Měl čas zareagovat. Začal se k ní přibližovat, hromada hlíny, která se vršila před radlicí buldozeru, začala zasypávat Rachel, která se snažila vstát a uprchnout. Všichni kdo tam byli viděli, že řidič buldozeru si byl vědom toho, co se děje. Používali jsme megafon, křičeli jsme, že tam někdo je, ukazovali jsme na radlici, opakovali jsme, že tam někdo je. Pokračoval dál. Zavalil Rachel pod hlínu, pod radlici buldozeru, pod buldozer. Vyčkal několik vteřin a poté se stáhl.

Huwaida Arraf, zakladatelka ISM

S ohledem na fakt, že se izraelská armáda nepřihlásila k zodpovědnosti za své činy a mezinárodní komunita se nezmobilizovala, aby přivedla Izrael k zodpovědnosti, jen pár týdnů na to byl další mezinárodní dobrovolník, 24letý Brian Avery ze Spojených států, střelen do obličeje kulkou s vysokým kalibrem, když byl ve městě Jenin na okupovaném Západním břehu. Pouhých 6 dnů po postřelení Briana Averyho do tváře, 21letý Tom Hurndall, britský občan, byl střelen do zátylku. Palestinci a mezinárodní civilisté se pokoušeli postavit protestní stan, aby zabránili izraelské armádě střílet ostrými střelami při shromážděních mezinárodních aktivistů a Palestinců. Jak se chystali to udělat, začala izraelská armáda střílet z kontrolní věže, takže bylo nebezpečné v oblasti nadále zůstat. Tom si všiml, že v oblasti zůstaly palestinské děti, většina z nich utekla, jakmile začali izraelští vojáci střílet, ale tři děti byly vystrašené a strachem ochrnuté. Tom přešel ke skupince, kde byli dva malí chlapci, a odvedl je mimo dosah izraelských střel do bezpečí. A pak uviděl holčičku, která byla také strachem ochrnutá a byla na velmi nebezpečné pozici. Šel k ní. A jak se nad ní skláněl, aby ji vzal za ruku, byl střelen do zátylku. Ostrým nábojem.

Craig Corrie, otec Rachel

Myslím, že ve Spojených státech což je jediné místo, o kterém můžu mluvit, zprávy nejen, že pocházejí z Izraele, z velké části, ale jsou nám prezentovány i z pohledu Izraele. Takže to, jak zde chápeme konflikt se dramaticky změnilo když nám naše dcera začala psát o tom, co sama viděla, a my víme, že Rachel si dávala velký pozor na to, jak zachází s fakty, na to co by napsala. Velmi dramaticky popisuje situaci místních lidí, tak, že jim sami rozumíte, máte je rádi a vidíte je tak, jak je viděla ona ale ona si vždy dávala pozor na fakta. Takže potom jsem pochopil, že předtím jsem tomuto příběhu nerozuměl.

Cindy Corrie, matka Rachel

Myslím, že mnoho Američanů je překvapeno, když slyší, kolik Palestinců zahynulo během
této poslední intifády. A tuto informaci se nedozvíme jen tak lehce. Rovněž, pokud se bavíme o násilí, všichni nebo většina lidí v Americe si představí sebevražedné útoky a Hamas, to je to, o čem primárně slyší. A neslyší o tancích, které přijíždějí do ulic, kde bydlí lidé a helikoptérách Apache, které shazují bomby na domy. O lidech, kteří umírají, protože dům vedle nich byl zdemolován a jejich se nato zřítil také. O olivových hájích, sklenících a o všem ostatním. To není ve stejných zprávách nikdy zmíněno.

Edward Peck, americký diplomat

Je pravda, že Američané tomu nevěnují příliš pozornosti. A pokud k tomu přidáte fakt, že většina informací, které se k nim dostanou, je předpojatých, ve svobodné zemi je to možné, máte problém, o kterém teď hovoříme. Američané se nedívají na Palestince stejným způsobem jako na Izraelce. Přesto, kdyby o tom někdy začali přemýšlet, muselo by jim být zcela jasné, že Izraelci jsou těmi, kdo utlačuje Palestince a to již po několik desetiletí.

Odkazy na wikipedii:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hedy_Epstein
https://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Halper
https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Peck_(American_diplomat)
https://en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Barghouti
https://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_National_Initiative
https://en.wikipedia.org/wiki/Bassam_Abu_Sharif
https://en.wikipedia.org/wiki/Huwaida_Arraf
https://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Shapiro_(activist)

Rodiče Rachel Corrie, Cindy a Craig

Související odkazy na ISM ČR:

Připomínka Rachel Corrie v Praze
https://ism-czech.org/2013/03/21/pripominka-rachel-corrie-v-praze/

Vzpomínáme na Rachel Corrie – již 10 let
https://ism-czech.org/2013/03/16/vzpominame-na-rachel-corrie-jiz-10-let/

Pietní shromáždění za Rachel Corrie a další civilní oběti okupace
https://ism-czech.org/2013/03/16/pietni-shromazdeni-za-rachel-corrie-a-dalsi-civilni-obeti-okupace/

Reakce ISM na verdikt v případu Rachel Corrie
https://ism-czech.org/2012/08/29/reakce-ism-na-verdikt-v-pripadu-rachel-corrie/

Rodina Rachel Corrie tvrdí, že izraelská armáda zadržela důležité důkazy
https://ism-czech.org/2011/07/11/rodina-rachel-corrie-tvrdi-ze-izraelska-armada-zadrzela-dulezite-dukazy/

Gideon Levy: Věřil jsem, že Izraelci představují dobro a Palestinci zlo (2010)
https://ism-czech.org/2016/11/20/gideon-levy-veril-jsem-ze-izraelci-predstavuji-dobro-a-palestinci-zlo-2010/

Doporučujeme: Filmy o Palestině zdarma online na DAFilms.cz do 21. září
https://ism-czech.org/2014/09/15/doporucujeme-filmy-o-palestine-zdarma-online-na-dafilms-cz-do-21-zari/

This entry was posted in Filmy a dokumenty and tagged . Bookmark the permalink.